ForældrekøbSkatteregler

Vær opmærksom på reglerne for forældrekøb

September er lig med studiestart og dermed er der også mange unge, der flytter til landets store byer. Især i de helt store uddannelsesbyer, som København, Århus og Odense kan det dog være svært for de studerende at finde en bolig. For at hjælpe deres børn vælger mange forældre derfor at investere i boliger til deres børn, som de lejer ud til børnene og foretager såkaldte forældrekøb. Der er dog en række faldgruber, som man skal være opmærksom på i forbindelse med forældrekøbsboliger.

Et forældrekøb defineres som en lejlighed købt af en forælder eller et forældrepar med det formål at boligen skal lejes ud til barnet. Selvom at det er mor eller far, der lejer ud til deres barn, er der stadig en række regler, som man skal være opmærksom på. Reglerne for forældrekøb er som udgangspunkt de samme som dem, der anvendes af private udlejere.

Delelejligheder er i høj kurs

I første halvår af 2014 var der 13 procent flere forældrekøb sammenlignet med samme periode sidste år, hvilket på landsplan svarer til mere end 1200 ejerlejligheder. Når forældrene køber ejerlejligheder til deres studerende børn er det mere end hver anden, der kommer til at dele lejligheden med en medstuderende, en kæreste, eller med søskende. Derfor er det også de lejligheder, der kan deles, der er særligt populære i studiebyerne Aarhus og København, skriver TV2.

X’en kan løbe med lejligheden

Vælger man at bo sammen med en ven eller en kæreste i et forældrekøb, bør man dog være opmærksom på regler for deling af lejligheden. Det forholder sig nemlig sådan, at eksempelvis et kærestepar, der har boet sammen i to år har lige meget ret til at blive boende i lejligheden, hvis de beslutter sig for at gå fra hinanden. Samme situation kan to venner, der begge har skrevet under på en lejekontrakt til et forældrekøb, indkøbt af den ene parts forældre, havne i. I en artikel på Jyllandsposten anbefales det derfor, at man sørger for at lave en skriftlig aftale i god tid, hvor det fremgår, at det er barnet, der har retten til at bo i lejligheden.

Husleje og skatteregler

Ved et forældrekøb, hvor forældrene lejer boligen ud til deres børn, skal man være opmærksom på de gældende skatteregler ved fastsættelse af husleje. Fastsættes huslejen for lavt kan forskellen mellem barnets husleje, og det den burde være ifølge markedet blive beskattet. Omvendt kan der også være regler der træder i kraft, hvis huslejen sættes for højt. Det er i sidste ende Huslejenævnet, der afgør om en husleje er sat for højt eller lavt – eventuelt på baggrund af en henvendelse fra Skattevæsnet.

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.