Tusindvis af nye boliger skyder op i hovedstaden

Det er blevet helt almindeligt at købe en bolig, som først står klar engang ud i fremtiden. Spekulanter er med til at presse priserne op.
Der graves og bygges. I Ørestaden og i Sydvestkvarteret, på Islands Brygge og langs havnefronten i øvrigt. Ja, faktisk overalt hvor bygefirmaer har været i stand til at købe et stykke jord og få byggetilladelse, bliver der i øjeblikket bygget huse og ejerlejligheder. Og de bliver solgt, før de er opført.Hvad der for få år siden var en eksotisk sjældenhed, er nemlig blevet en ganske almindelig måde at skaffe sig en nu bolig på, og for den, der har lyst til at købe en bolig, som ingen har boet i før, er der masser af muligheder.En hurtig søgning i Dansk Ejendomsmæglerforenings boligdatabase boligsiden.dk viser, at der i øjeblikket er omkring 1.000 boliger til salg, hvis opførelsesår er angivet som 2006 eller senere. Det er endda ikke hele historien, for de store ejendomsmæglere kan have flere boliger til salg end angivet på boligsiden.dk, hvis der er tale om identiske boliger i store byggerier. Og så er der alle dem, der allerede solgt.
Stadig masser af jord Ejendomsmægler Peter Norvig har lige nu ”omkring 800 boliger fordelt på 20 forskellige projekter” til salg som projektsalg. Og han har endnu flere projekter på vej. ”Det er bestemt et marked i vækst, og det fortsætter i 2006,” siger han. ”Hele Ørestad Syd er jo lige blevet frigivet til salg, og vi forventer, at salget vil starte op på det i sommeren 2006. Og så er der hele området omkring Nordhavnen. Sjælsø Gruppen er på vej med et stort projekt på Holmen, og hele Sluseholmen i Sydvest er ikke færdigudviklet, der er stadig mere usolgt jord end solgt jord.”Ib Ellentoft, daglig leder af projektsalgsafdelingen hos Home Anette Uttenthal, kan fortsætte opremsningen. ”Teglholmen skal udvikles og Islands Brygge, og Klaus Bondam har nævnt, at Frihavnen kunne udvikles. Og så er der Refshaleøen og Carlsberg, selv om det ligger lidt længere ude i fremtiden,” siger han. ”Det store spørgsmål er selvfølgelig, om efterspørgslen kan følge med, men vi har solgt betydeligt mere i årets to første måneder, end vi gjorde i de samme måneder sidste år.”
Stegepanden er varm Foreløbigt kan efterspørgslen fint følge med, og man kunne få indtrykket af, at nyudbudte projekter forsvinder fra markedet igen lige så hurtigt, som vand fordamper fra en varm stegepande. Det er dog ikke helt rigtigt, siger Peter Norvig. ”Det er en overdrivelse at sige. Vi har skullet arbejde hårdt for hvert eneste salg.” Men det går stærkt i mange tilfælde.
Et eksempel er byggeriet Porthuset i Ørestaden, hvor 150 lejligheder blev sat til salg hos Peter Norvig i maj sidste år. De 125 er solgt nu, selv om der stadig er halvandet år, til køberne kan flytte ind. Et andet eksempel, også fra Peter Norvig, er byggeriet Kommandantens Gård, hvor 160 ud af 186 lejligheder blev solgt på et halvt år.
Med til at holde stegepanden varm er de ikke helt få, der køber lejligheder op i projekter for at sælge dem igen, når prisen er steget. Det kan være privatpersoner eller professionelle, og efter temperament kan man kalde dem investorer eller spekulanter.
Et eksempel kunne være Gemini Residence, to ombyggede kornsiloer yderst på Islands Brygge, hvor 84 lejligheder stod klar sidste år. Ifølge projektets egen hjemmeside er alle lejligheder på nær 15 blevet solgt af projektudbyderen. Ifølge boligsiden.dk har ejendomsmæglerne lige nu 32 lejligheder fra byggeriet til salg.
”Jeg tror, at 10-15 procent af køberne er investorer. Pludselig er der folk, som køber fem-seks-syv lejligheder. Men vi har nu ikke haft så mange i vores projekter, måske fordi vi er gode til at ramme en meget høj pris, så der ikke er den store fortjeneste i det for investorerne,” siger Peter Norvig. I andre tilfælde bliver en lejlighed måske solgt igen, fordi den oprindelige køber i ventetiden har fortrudt købet, måske fordi de har fået job i provinsen, eller fordi de skal skilles. Eller fordi prisen på købernes nuværende bolig er steget så meget, at de har råd til en endnu større lejlighed i et andet byggeprojekt.
Kilde: Berlingske

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.