Strammere økonomi for nye boligejere

Renten er steget lidt på det sidste, og blandt andet derfor begynder det nu for alvor at gøre økonomisk meget ondt at være førstegangskøber på det københavnske boligmarked.
Nu tordner prisen for at få ny bolig i vejret. I en længere periode er de stigende boligpriser ellers blevet ophævet af en faldende rente, stigende lønninger, skattestop og andre gunstige forhold. Det er slut nu. Så unge førstegangskøbere lige omkring København skal nu bruge en markant større del af deres løn efter skat på boligudgifter, viser beregninger fra Nykredit.
Det er første gang siden 2000, at boligpriserne for alvor begynder at æde sig ind på lønningerne, og det mener Nykredit er et varsel om, at priserne har toppet, og grænsen for yderligere stigninger nu er ved at være nået. Nykredit udregner en gang i kvartalet et særligt »boligindeks,« som viser, hvor stor en del af indkomsten efter skat, en ung familie skal afsætte for at få råd til hus, når alle udgifter til realkredit, skatter, forsikringer med videre er talt med. Over 50 pct. bruges til bolig Lige nu skal en typisk familie omkring København afsætte 56,5 procent af deres løn, hvor den andel ellers før og i flere år har været nede under 50 procent. »De lidt mere end 56 procent er meget tæt på smertegrænsen for, hvad en ung familie kan klare. Det vil betyde, at de har omkring 12.000 kroner om måneden til mad, tøj, bil, børn og andet, og mindre kan vi ikke anbefale,« siger Thomas Kyhl, der er chefanalytiker i Nykredit. Beregningerne tager dog afsæt i, at boligen belånes med 30-årige fastforrentede lån. Vælges andre og billigere låneformer, F. EKS. afdragsfrie lån med variable renter, vil ydelsen fortsat være lavere end før – trods de store prisstigninger. »Med afdragsfrie lån af den billigste slags kan boligudgiften komme nede ned omkring 46 procent af indkomsten,« siger Thomas Kyhl. Så hvis lån uden afdrag fortsætter med at vinde frem, eller renten måske igen falder, så kan boligfesten fortsætte, og endnu højere priser meget vel se dagens lys. Der er også andre end unge førstegangskøbere, som kan drive priserne op i København, eksempelvis ældre med større indtægter, eller formuer og friværdier som kan bruges til store udbetalinger. Sker det, vil de unge i stigende omfang blive presset ud af det københavnske boligmarked, og må så bosætte sig andre steder og længere væk fra de dyre områder lige omkring København.

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.