BanklånBesparelserRenter

Spar flere tusinde kroner om året på banklånet

Danskerne betaler ofte alt for høje renter for deres banklån til boligen. En undersøgelse foretaget af Mybanker for TV2 Finans viser, at boligejere i gennemsnit har fået sat renten 2,2% ned på banklånet i 2015 efter at have forhandlet med banken. Indtil videre har over 3000 boligejere gjort dette i år. Læs mere her om, hvad man kan gøre for at få sænket renten, og hvor stor en årlig besparelse det kan medføre.

Banklånet er den dyre del af boligfinansieringen

For landets lejlighedsejere kan der være penge at spare på banklånet. Det er for mange danskere en nødvendighed at tage et banklån, når de køber lejlighed, fordi realkreditlånet, som er den klart billigste låntype, kun må udgøre 80% af lejlighedens samlede værdi. Banklånet, der også kaldes et boliglån, dækker typisk de sidste 15-20% af lejlighedens værdi, alt efter hvor stort et indskud man lægger ved køb. Og banklånet, der er væsentligt dyrere end realkreditlån, er ofte på flere 100.000 kroner. Men der er en himmel til forskel på, hvor høje renterne på danskernes banklån er. Og ifølge TV2 Finans betaler en stor gruppe af danske boligejere meget mere i rente end de reelt behøver.

Hvorfor er renterne for høje?

Årsagen til at mange danskere betaler mere i rente end nødvendigt, kan ifølge partner i Mybanker John Norden forklares med, at kunderne ikke er klar over, at de kan få sænket renten. Som han udtaler til TV2 Finans: ”Det er kun de kunder, der aktivt har opsøgt lavere renter, der har fået renten sat ned, og det er de færreste, der gør det”. Bankerne har nemlig ingen interesse i at sænke renten, hvis de kan undgå det, da det er renterne, de tjener penge på.

Det kan derfor være en rigtig god idé at tage en snak med sin bankrådgiver, hvis man føler, at man betaler for meget i rente på sit banklån. Først og fremmest kan man forhandle med sin egen bank, men man kan også vælge at indhente tilbud fra andre banker, for at se om de tilbyder mere fordelagtige vilkår. De fleste danskere med en fornuftig økonomi vil have gode muligheder for at få sænket renten, hvis den i forvejen ligger på et højt niveau – det handler primært om, hvor god man er til at forhandle med bankerne. Har man en svag økonomi, er man desværre ikke helt så velstillet i en forhandlingssituation, da man ikke på samme måde har mulighed for at optage lån i andre banker. Men dette udelukker ikke, at man alligevel kan få sænket renten, såfremt man snakker med banken.

Tusindvis af gode grunde til at forhandle om renten

Ifølge Mybanker har over 3000 boligejere i Danmark, fået sat renten på deres banklån ned i 2015. De boligejere, der har forhandlet om renten, havde i gennemsnit 6,9% rente om året på deres banklån. Men efter en forhandling endte renten i gennemsnit på 4,7% om året. Altså har de bolig- og lejlighedsejere, der valgte at forhandle om renten sparet i snit 2,2%, eller næsten en tredjedel af den samlede rente årligt. I rede penge svarer de 2,2%, ifølge TV2 Finans, til cirka 4400 kroner om året for en boligejer med et banklån på 200.000 kroner. Det betyder altså, at der er gode muligheder for at spare tusindvis af kroner i renter, for den store gruppe af lejlighedsejere, der endnu ikke har forhandlet om renten.

Om forfatteren: Maria Carlsen er kommunikationschef på Ejerportal.dk. Løbende skriver hun artikler om ejerboligmarkedet, lånemuligheder og gode råd til bestyrelser i landet ejerboligforeninger.