95 kvadratmeterreglenboligmangelsmå lejlighederstuderendestudiebolig

Små lejligheder er en mangelvare i København

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Der er byggeboom i København, men de studerende kigger alligevel langt efter en bolig. Det er der som sådan ikke noget nyt i. De studerende har altid haft svært ved at finde et sted at bo. Det interessante er, at antallet af unge håbefulde studerende er vokset markant mere end antallet af boliger. Så hvor skal alle de unge bo? Og hvor blev alle de små lejligheder af?

En ny analyse fra Spar Nord udarbejdet med tal fra Danmarks Statistik viser, at der fra 2014 til 2019 er kommet 1.651 flere boliger på under 50 kvadratmeter, mens der til gengæld er flyttet 5.726 unge mellem 18-25 år til Danmarks største by.

Læg dertil, at antallet af boliger over 75 kvadratmeter er steget med 12,3 procent i samme periode, mens antallet af boliger under 75 kvadratmenter er vokset med blot 1,5 procent.

Men hvorfor er der ikke kommet flere små boliger til de studieklare unge? Svaret skal findes i 95 kvadratmeterreglen, som blev indført tilbage i 1990’erne.

95 kvadratmeterreglen kan være en hæmsko

At der er blevet bygget få små boliger i København kan skyldes den såkaldte 95 kvadratmeterregel, vurderer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm til Berlingske.

95 kvadratmeterreglen
Reglen blev indført for at lokke ressourcestærke familier til København. Reglen indebar, at nye boliger i gennemsnit skulle have en størrelse på 95 kvadratmeter. Resultatet er dog nu, at studerende og personer som lever alene har svært ved at få fingrene i en lille lejlighed.
Flere partier i Københavns Kommune kræver et opgør med reglen, så det bliver nemmere at sikre en lejlighed til 1-personsfamilien. Overborgmester Frank Jensen vil derfor se på, om reglen kan lempes.

Hvor bor de studerende så henne?

At der kun er blevet bygget 1.651 lejligheder under 50 kvadratmeter i København de sidste 5 år, mens 5.726 er flyttet til byen, giver 4.075 hjemløse studerende. I princippet. For der bliver nemlig tænkt kreativt, når det gælder om at give de studerende tag over hovedet – dog ikke som ejerlejligheder, men som lejeboliger.

Læs også: Ejerboliger er populære blandt førstegangskøbere.

Af kreative tiltag kan nævnes containerbyen på Refshaleøen – CPH Village. Her flyttede de første studerende ind sidste år i de i alt 84 studieboliger. Og noget tyder på, at de midlertidige containerboliger er populære. Ifølge DR Nyheder er de nemlig også kommet til provinsen, hvor både Slagelse og Kalundborg har travlt med at give de studerende et billigt sted at bo til leje.

Slagelses borgmester John Dyrby Paulsen (S) udtaler til DR Nyheder at:

Vi mangler på meget kort sigt 200 studieboliger, og på længere sigt mangler vi 500 studieboliger. Det kan vi ikke løse med permanente boliger, så vi er nødt til at se på midlertidige løsninger, før det kan afløses af noget mere permanent.John Dyrby Paulsen (S) borgmester i Slagelse

Læs også: Skal du leje eller fremleje din ejerbolig til en studiekammerat.

Aarhus, Odense og Kolding melder også om en øget tilflytning af studerende og stiller derfor en bolig til rådighed for de studerende, så ingen er hjemløse ved studiestart.

Ejerportal.dk følger løbende udviklingen om manglen på de små lejligheder i København, og vil opdatere artiklen, så snart der kommer nyt på området.

Om forfatteren: Ida Landt er kommunikationsmedarbejder på Ejerportal.dk. Her skriver hun nyheder og guides til landets ejerboligforeninger og boligejere. Ida er uddannet cand.mag. i medievidenskab fra Københavns Universitet.
Skriv en kommentar