Skyhøje boligpriser løfter hele økonomien

På stort set alle fronter, og på ganske markant vis, sætter den aktuelle guldfeber på det danske boligmarked skub i dansk økonomi, viser ny analyse.Sidste år steg boligpriserne i Danmark med den største fart i mere end 50 år. Den enestående fremgang øger det private forbrug, styrker beskæftigelsen, bedrer de offentlige budgetter, og får alle de økonomiske hjul herhjemme til at rulle hurtigere, skriver Berlingske Tidende.
Boligmarkedet er dermed en nærmest vital livsnerve for de gode takter, som dansk økonomi fremviser, og direkte årsag til 40 procent af alle de nye job, som blev skabt sidste år. Det viser en ny analyse, som er udarbejdet af økonom Martin Windelin fra Arbejderbevægelses Erhvervsråd.
”De hastigt stigende priser på alle typer af fast ejendom stimulerer økonomien af flere kanaler og øger eksempelvis det private forbrug, fordi mange får store formuegevinster. Men også investeringer i nye boliger tager til i fart, og det skaber nye job, som så igen fører til større forbrug”, siger Martin Windelin.
Senioranalytiker Jes Asmussen fra Nordea Bank er enig og siger, boligmarkedet er blevet en uhyre vigtig del af dansk økonomi. Bilforhandlere, planteskoler, ejendomsmæglere, møbelbutikker, rejsebureauer, ja stort set alle, også banker og realkredit, tjener meget store penge på opturen. ”Op mod halvdelen af hele den rekordvækst vi så i det private forbrug sidste år, hænger sammen med de økonomiske gevinster, boligejerne har fået. Dermed overdøver de stigende boligpriser også totalt negative effekter fra eksempelvis højere energipriser,” siger han. I år ventes yderligere 12.000 nye job at blive oprettet – alene som følge af den markante optur på boligmarkedet, og alt det nybyggeri, istandsætning, tilbygning og andet forbrug, som dette trækker med sig, viser tallene fra AE-rådet. Siden 2000 er antallet af nye job steget med hele 27.000 personer – alene som følge af de store prishop på huse og lejligheder. Men også det private forbrug, de offentlige finanser og den samlede økonomiske vækst nyder godt af optimismen på boligmarkedet. De offentlige finanser får således en saltvandsindsprøjtning på over 12 milliarder kroner, hvis tallene for 2005 og 2006 lægges sammen, fordi låneomlægninger, større forbrug, stigende beskæftigelse med videre klinger højlydt i de offentlige kasser, fremgår det.
Kilde: Jyllands-Posten

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.