EjendomsvurderingSKAT

Sådan skal ejendomsvurderinger foretages i fremtiden

I august 2013 udgav rigsrevisionen en rapport, hvor Skats system til offentlig ejendomsvurdering for at være fejlagtigt og mangelfuldt. Rigsrevisionens kritiserede blandt andet Skat for at skyde ved siden af i tre ud af fire tilfælde. Regeringen besluttede derfor at udskyde de offentlige ejendomsvurderinger og nedsætte et uafhængigt ekspertudvalg, der senest 1. juni 2014 skal komme med forslag til nye ejendomsvurderinger, så boligejerne fra 2015 kan få bedre ejendomsvurderinger. Formanden for ekspertudvalget løfter nu sløret for, hvad ekspertudvalget arbejder med.

SKAT vurderer ejerboliger, herunder ejerlejligheder og sommerhuse, i ulige år og andre ejendomme vurderes i lige år. Skats fejlbehæftede ejendomsvurderinger har været omtalte, fordi de fastsætter skatteværdien for landets 1,7 millioner ejerboliger, og på den baggrund er der fare for at et stort antal boligejere har betalt forkert boligskat i årevis.

Skattetop og ejendomsvurdering

Det skattestop, som VK-regeringen indførte i 2001 betyder midlertidigt at det er begrænset hvor økonomisk berørt mange boligejere er som følge af de fejlagtige ejendomsvurderinger. Skattestoppet har nemlig betyder at ejendomsværdiskat betales ud fra den ejendomsværdi, der blev sat tilbage i 2001. Der hvor fejlene hos Skat kan have økonomisk betydning for boligejere er ved eksempelvis tinglysningsafgift, grundskyld og arveafgift.

Den seneste offentlige vurdering af ejerboliger er fra 2011.

Ikke flere subjektive vurderinger

Peter Engberg er tidligere topchef i Nykredit og formand for det ekspertudvalg, som regeringen har nedsat til at udarbejde forslag til det nye vurderingssystem.
I et interview med Berlingske åbner formanden op for hvilke idéer, der er på tegnebrættet hos ekspertudvalget.

Peter Engberg fastslår som det første, at ekspertudvalget ikke forestiller sige at man skal forsætte med at vurderingsmænd fysisk tager ud og besigtiger danskernes boliger. I stedet vil man tilstræbe at vurderingerne objektive ved at have et mere matematisk system, der anvender computer- og satellitgenererede data. Med computerbaseret data kan man måle hvor langt boligen ligger fra vand, naturområder eller eksempelvis motorveje.

Peter Engberg påpeger dog at retvisende vurderinger baseret på matematiske modeller er afhængigt af data af høj kvalitet og et kvalitetstjek af den ejendomsdata, der ligger i det såkaldte BBR-register er derfor nødvendigt.

I sidste ende er det politikerne, der bestemmer, hvordan ekspertudvalgets forslag skal anvendes og hvordan det nye system skal designes.

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.