Renter på flexlån suser op med stor fart

Det, der er blevet advaret mod længe, er nu ved at ske: De korte renter, som påvirker korte flex- og rentetilpasningslån, suser i vejret med stor fart.
Boligejere, der ved nytår skiftede fra såkaldte F1-lån med én årlig renteændring, til nye F5-lån, hvor renten kunne ændre sig hvert femte år, ser ud til at have skudt papegøjen. De korte étårige renter er nemlig på det sidste steget så meget, at de nu har overhalet den rente, som femårige lån havde ved nytår. Det betyder, at alle boligejere med korte étårige flexlån sandsynligvis kommer til at betale mere på deres lån, næste gang de skal have ny rente, end boligejere med F5-lån gør i dag.
Yderligere stigning ventes »Renten på de étårige rentetilpasningslån er nu højere end den rente, man kunne have fået med et femårigt rentetilpasningslån for blot få måneder siden,« siger cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund. Men fremtiden for alle med korte étårige lån kan blive sandsynligvis endnu mere barsk. Danske Bank udsendte i hvert fald i går en analyse, der forudser yderligere stigninger i renten – også selv om den allerede er steget en del. Årsagen er, at Den Europæiske Centralbank (ECB) er blevet mere barsk i sin retorik på det sidste, og det får nu Danske Bank til at forudse en renteforhøjelse fra nu 2,50 til 2,75 procent til maj, hvorefter der følger en ny i juni og september, samt endnu én i begyndelsen af 2007. Det vil betyde, at også de korte danske renter stiger fra nu 3,0 til 3,75 procent hen mod nytår, og det kan hæve ydelsen på korte flexlån ganske betydeligt. For hver ene million kroner man skylder væk, vil der ved en rentetilpasning lige nu skulle betales 4.000 kroner mere om året efter skat. Alene på nuværende tidspunkt venter markedet, at F1-renten vil ligge omkring 3,7 pct. ved næste refinansiering til december 2006.
En kraftig stramning »På grund af styrken i den globale økonomi forventer obligationsmarkedet en aggressiv hævning af centralbankernes renter. Federal Reserve i USA har endnu ikke givet nogen antydning af, at en pause er nært forestående, og ECB synes på vej til at skifte gear og den japanske centralbank ventes at forhøje renten allerede til sommer,« skriver Danske Bank. »Så længe det globale opsving kører i højeste gear, vil markedet vente en kraftig stramning af pengepolitikken,« tilføjer Danske Bank. Ved refinansieringen i december 2005 blev renten på F1 fastsat til 2,91 procent og 3,22 procent på F5eren. Men da renten på de fem-årige lån ligger fast i fem år, får de nuværende rentestigninger ikke betydning for ydelsen på disse lån.
Det gør den derimod for de låntagere, der har et F1-lån, Ved en rentetilpasning lige nu, skal der på et F1-lån betales 47.700 kroner om året efter skat for at låne én million kroner. Det er 4.000 kroner mere end ved nytår, og 2.000 kroner mere end boligejere med F5-lån betaler.
Kilde: Berlingske

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.