EjerlejlighedOverbudPrisstigninger

Prisstigninger og overbud på ejerlejligheder

Priserne har i en længere periode været stigende på ejerlejlighedsmarkedet. Også i begyndelsen af 2015 er priserne på ejerlejligheder stigende. Dette både på landsplan og i København. Prisstigningerne sammenholdt med et faldende udbud af lejligheder betyder, at flere købere er klar til at overbyde hinanden – også selvom at de ender med at betale mere for lejligheden end hvad den oprindeligt var udbudt til.

Fald i udbud af ejerlejligheder

I København by, som tæller Frederiksberg, Tårnby, Dragør og Københavns kommune har antallet af ejerlejligheder til salg været faldende. Der var 5,3 procent færre ejerlejligheder til salg i januar 2015 sammenlignet med antallet af ejerlejligheder til salg i december 2014. Udbuddet er også faldende på landsplan. Sammenligner man antallet af ejerlejligheder til salg i januar 2015 med december 2014 er der 5 procent færre til salg i januar. Sammenligner man januar 2015 med januar 2014 er der på landsplan hele 9 procent færre ejerlejligheder til salg på markedet.

Når ejerlejlighederne skal sælges bliver de også generelt solgt hurtigere. Boligsiden.dk oplyser, at det på landsplan tager 121 dage at sælge en ejerlejlighed, hvilket er 8,4 procent lavere end det var i 2014.

Stigende priser på ejerlejligheder

At ejerlejligheder er blevet en populærboligform kan også ses af de stigende priser. I København by ligger gennemsnitsprisen pr kvadratmeter i januar 2015 på 29.829 kroner i gennemsnit. Dette er 7,0 procent højere end gennemsnitsprisen samme periode sidste år.

Også på landplan er priserne stigende. I januar 2015 var gennemsnitsprisen pr. kvadratmeter på 22.289 kroner. Dette er 5 procent højere end gennemsnitsprisen samme periode sidste år.

Når København ligger højere end resten af landet kan det blandt andet skyldes, at der lige nu er en tendens til, at de unge, der flytter til byen for at studere vælger at blive boende, når de har afsluttet deres studier. Samtidig flytter den ældre del af befolkningen, som før boede i forstæderne, ind til København, når børnene er flyttet hjemmefra, og de ikke længere gider at passe haven.

Overbud på flere ejerlejligheder

Politiken skriver, at mere end 8 procent af ejerlejlighederne i Københavns Kommune bliver handlet til priser, som ligger over det, som de bliver udbudt til. Gennemsnittet for et overbud ligger på 67.000 kroner, hvilket lyder af meget, men er markant mindre end, hvad man overbød for i 2008, hvor boligmarkedet buldrede der ud af. I 2008 overbød boligejerne med et gennemsnit på 190.000 kroner. Overbud er et tegn på, at boligmarkedet løber fra ejendomsmæglerne. Ejendomsmæglerne sætter i forvejen priserne på det højeste niveau, som er realistisk. Når de heller ikke kan følge med kan det ifølge lektor i boligøkonom, Morten Skak, fra Syddansk Universitet være et tegn på, at køberne spekulerer i yderligere prisstigninger på ejerlejlighederne.

Både forskere og ejendomsmæglere anbefaler, at købere og sælgere tænker sig om inden at de begynder at spekulere i kommende prisstigninger.

Om forfatteren: Maria Carlsen er kommunikationschef på Ejerportal.dk. Løbende skriver hun artikler om ejerboligmarkedet, lånemuligheder og gode råd til bestyrelser i landet ejerboligforeninger.