Nybolig: Markedet stabiliserer sig i 2012

En af landets største ejendomsmæglerkæder forudser et stabilt boligmarked i 2012, hvor vi kommer til at se et marked, der stabiliserer sig i forhold til prisen og antallet af reelle handler.

Trods krisesnak om et ustabilt boligmarked, er forventninger positive til markedet i 2012. Sådan lyder det fra Nybolig, der er en af Danmarks største mæglerkæder. Her forventer man, at priserne vil stabilisere sig uden store prisnedslag, som man har set flere steder i 2011.
”I 2012 forventer vi ikke yderligere fald, som vi har set det i 2011. Derfor er vores prognose, at markedet vil stabilisere sig, og vi vil se uændrede priser på villaer og ejerlejligheder. Samtidig tror vi på, at vi vil se et tilsvarende antal handler i 2012 som i 2011, hvilket svarer til omkring 50.000 bolighandler på landsplan,” siger Eva Nørgaard Petersen, kommunikationschef hos Nybolig, til Ejerportal.dk.
I 2011 oplevede Nybolig, at villaerne faldt med et gennemsnit på tre procent, hvilket mæglerkæden ikke forventer, kommer til at ske i 2012. Faktisk kan der ske en mindre prisstigning på villaer, men det er endnu uvist.
Færre boliger til salg
De seneste år er antallet af udbudte boliger steget og steget, men køberne er blevet væk i forhold til det store antal af udbudte boliger. I 2012 forudser Nybolig, at antallet af udbudte boliger kommer til at falde, og det er der én bestemt årsag til, lyder det fra Eva Nørgaard Petersen.
”Vi vil se et faldende udbud, fordi nogle boliger er prissat for højt, og så vil sælgerne vælge at tage dem af markedet og afvente den økonomiske udvikling. Det vil vi komme til at se.”
Selv om Nybolig ikke forventer yderligere prisfald på udbudsprisen i 2012, vil der dog fortsat blive handlet mellem køber og sælger.
”Der er altid blevet forhandlet om prisen mellem de to parter, og det vil vi også se i 2012. I øjeblikket kan der forhandles om 6-7 procent af udbudsprisen mellem køber og sælger, og det vil formentlig fortsætte.”
Et vanskeligt marked
Nybolig forudser, at efterspørgslen på ejerlejligheder fortsat vil være pæn, og det er især de mindre boliger, som køberne går efter, hvilket man mener, er helt naturligt i krisetider. Men samtidig er det svært at forudse den nøjagtige udvikling, hvilket ikke kun afhænger af det danske marked.
”Forventningerne og prisudviklingen afhænger i høj grad af, hvad der sker på det økonomiske område i EU-landene, der har en stor indflydelse på boligmarkedet, herunder den psykologiske effekt.”

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.