Nationalbanken nervøs for boligboom

Nationalbanken nervøs for boligboom
Der er nu kommet så meget fart på det danske boligmarked, at Danmarks Nationalbank begynder at frygte, at det alene er spekulation, der driver priserne op.
Danmarks Nationalbank løfter nu en advarende pegefinger mod den yderst hektiske udvikling, som er i gang på det danske boligmarked. Priserne stiger ikke alene hurtigere end nogensinde før. Brugen af lån uden afdrag spreder sig også med en sjældent set stor hast. Samtidig begynder stadig flere at spekulere i yderligere prisstigninger ved at købe bolig nummer to eller tre, fremhæver vicedirektør i Danmarks Nationalbank, Anders Møller Christensen. »Sidste sommer begyndte vi at blive lidt bekymrede for, om der var lidt bobletræk over udviklingen på boligmarkedet. Den bekymring er blevet større nu,« siger Anders Møller Christensen. Han peger på, at det bliver stadig vanskeligere at forklare de gigantiske prisstigninger, som for tiden finder sted på huse og lejligheder ud fra rent økonomiske forhold som rentefald, nye låneformer, stigende lønninger efter skat, skattestop og så videre.
Overraskende udvikling»Det er måske mere spekulative ting, som driver priserne op, og i meget dyre områder, er det nok også skattestoppet, som betyder en del, og som omsættes i højere priser,« siger Anders Møller Christensen. Den meget store brug af afdragsfrie lån kalder han for »overraskende.« Det er nu hele 31 procent af samtlige boliglån i Danmark, der er uden afdrag, og også det mener Nationalbanken kan være et problem i visse tilfælde. »Hvis det er unge førstegangskøbere, som køber dyre boliger med afdragsfri lån, og sætter sig i gæld til bristepunktet, så er det bekymrende. Hvis det derimod er ældre mennesker, med store friværdier, som tager lån uden afdrag for i stedet at spare mere op til pension, er det ret uproblematisk.« Banker og realkreditten påstår, at de alene giver afdragsfrie lån til folk, som kan betale de gamle traditionelle fastforrentede lån. Man kan altså kun få de billige lån, hvis man er i stand til at betale de dyre, siger realkreditten. »Men det mangler vi endnu at blive overbevist om er tilfældet,« siger Anders Møller Christensen. Han peger på, at den stadig større konkurrence er med til at øge kampen om kunderne, og det frister måske långiverne til at slække på kreditgivningen. Flere steder omkring København er huse og ejerlejligheder steget mellem 30 og 40 procent i pris sidste år – fra et i forvejen højt niveau, der længe har været anset for voldsomt højt.
Kilde: Berlingske Tidende

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.