Kortere ventetid på håndværkere

Det bliver nemmere at få bygget nyt eller lavet huset om.
Håndværksrådet råder til at få gang i projekter nu eller vente til næste vinter, skriver Frederiksborg Amts Avis. Det er slut med lange ventetider på at få bygget nyt hus, bygget om og til – eller få lavet mindre ændringer i boligen. Flere organisationer og private firmaer, som Frederiksborg Amts Avis har talt med, spår alle en kortere ventetid. Det sker på trods af, at ledigheden for blandt andre nordsjællandske håndværkere fortsat er i bund, og at der stadig er fuld gang i byggeriet.
Men forskellen fra sidste år er, at håndværkerne den gang brugte tid på at ordne de omfattende skader efter stormen i januar, og at der blev opført i alt 2250 statsstøttede boliger i forbindelse med fremrykningen af statslige investeringer i regeringens forårspakke. – Alt andet lige vil ventetiden falde, mener Finn Bo Frandsen, specialkonsulent i Dansk Byggeri.
Økonom i Håndværksrådet, Jakob Brandt, er helt enig: – Det går den rigtige vej, selv om man stadig ikke kan forvente at få en håndværker i morgen, hvis man ringer i dag, for efterspørgslen er stadig høj, siger Jakob Brandt, der også peger på, at en stigende rente vil kunne skabe usikkerhed hos de mange boligejere med flexlån, så de ikke tør kaste sig ud i større projekter.
Heller ikke afdelingsleder i entreprenørfirmaet Carlo Lorenzen, Kurt Larsen, eller direktør i byggefirmaet HHM, Hans Henrik Mortensen, der også er formand for Nyhusforeningen, en forening for 22 af landets større typehus-byggefirmaer, er i tvivl om, at nordsjællænderne går bedre tider i møde.
– Der er ikke så stor mangel på håndværkere nu, som der var for et halvt år siden, og det er min klare forventning, at det flader ud. Da det var allerværst, sagde vi nej til opgaver, og det gør vi ikke længere. Med byggesagsbehandling kan vi levere et hus på seks-otte måneder nu, og det er et par måneder hurtigere end tidligere, siger Hans Henrik Mortensen. Jakob Brandt, Håndværksrådet, råder dog folk til at komme i gang hurtigt, hvis de har planer om konkrete projekter. På grund af vejret er der nemlig ledige håndværkere nu og frem til slutningen af marts.
Det er med at få gjort det med det samme eller vente til næste vinter i det omfang, det er muligt, hvor det også kan være muligt at få en bedre pris, fordi håndværkeren måske kan undgå at lade svendene arbejde over. Når vi nærmer os sommerferien, vil overskrifterne igen lyde, at det er fuldstændigt umuligt at få fat i en håndværker, for de holder jo også ferie, forklarer Jakob Brandt.
Kilde: Berlingske Tidende

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.