AltanEfterspørgselEjerlejlighed

Køberne efterspørger altaner mere end nogensinde

Altaner er blevet et af lejlighedens vigtigste aktiver. Køberne efterspørger i større og større grad altaner, når de søger lejligheder, hvilket kan ses på priserne, som i gennemsnittet er højere når lejligheden har altan. Samtidig er incitamenterne for at få opsat altaner større end nogensinde før, da altaner i mange tilfælde mere eller mindre kan tjene sig selv hjem ved et senere salg af lejligheden.

Stigende interesse blandt købere

Ejerlejligheder med altaner er blevet utroligt efterspurgte. I 2014 var der ifølge Home en stigende efterspørgsel på altaner hos købere af ejerlejligheder. Især i hovedstadsområdet er altaner efterspurgte. En altan er derfor et kæmpe aktiv i lejligheden, hvis man ønsker at sælge. Samtidig har en altan i sig selv en herlighedsværdi, så længe man bor i lejligheden, da man kan sidde og nyde solen i lejlighedens nye ’uderum’.

En altan kan hæve boligens kvadratmeterpris

Et interessant aspekt er, at altaner faktisk kan være med til at hæve hele lejlighedens gennemsnitlige kvadratmeterpris. Ifølge en undersøgelse foretaget af Boligsiden.dk er tendensen i hele landet, at en altan får kvadratmeterprisen til at stige. Den gennemsnitlige forskel landet over er ifølge Boligsiden.dk, at ejerlejligheder med altan er 1612 kroner dyrere pr. kvadratmeter, end lejligheder uden. Desuden viser Boligsiden.dk’s undersøgelse, at kvadratmeterprisen gennemsnitligt stiger med altan uanset i hvilken region af Danmark man bor i.

Altanen er en investering

På grund af den værdi en altan tilfører en lejlighed, kan man på mange måder se altanen som en investering i lejligheden, i stedet for en udgift. Det kan man fordi, at altanen i mange tilfælde kan tjene sig selv hjem, hvis man på et senere tidspunkt ønsker at sælge lejligheden. Og ifølge et eksempel opstillet af Home kan man i hovedstaden hæve salgsprisen på ejerlejligheden, hvis den har altan. Ifølge Home stiger en 78 m2 ejerlejligheds værdi med op imod 91.000 kroner, hvis den har en ny altan. Og da man kan få sat en altan op for i mellem 80.000-100.000 kroner, betyder det med andre ord, at man ofte får enten hele beløbet eller det meste af beløbet hjem ved salg af lejligheden. Det er dog vigtigt at have for øje, at visse faktorer kan trække værdien af en altan ned. Ting der kan have indflydelse på altanens værdi er fx altanens størrelse, dens placering, og hvorvidt den ligger ud til en meget trafikeret vej.

Om forfatteren: Maria Carlsen er kommunikationschef på Ejerportal.dk. Løbende skriver hun artikler om ejerboligmarkedet, lånemuligheder og gode råd til bestyrelser i landet ejerboligforeninger.