Hovedstadens ejerlejligheder stiger i kurs

Efter flere års dyb krise på det københavnske ejerboligmarked, ser det ud til at lysne – i hvert fald for en stund. Nye tal viser, at ejerlejlighederne i øjeblikket stiger i pris, efter at udbuddet er faldet det seneste år

De seneste fire år har det været mere normen end undtagelsen, at priserne på hovedstadens ejerlejligheder er faldet. Faktisk er priserne styrtdykket sammenlignet med det prisniveau, der var gældende inden efteråret 2008. Nogle boliger oplevede sågar en halvering af købsprisen.

Markant fald i udbuddet
Men nu kan de mørke kriseår på det københavnske ejerboligmarked have nået bunden. Alene i august var der 1.000 færre ejerlejligheder til salg i København i forhold til juli. Det generelle fald på landsplan på ejerboligmarkedet er på 8.329 i august sammenlignet med august i 2011, og heraf står København for næsten halvdelen er faldet med 3.700 færre ejerlejligheder. I alt er antallet af udbudte ejerlejligheder i hovedstaden faldet med 40 procent det seneste år.

Stigende priser
De færre udbudte lejligheder til salg betyder, at interessen stiger for de ejerlejligheder, der er til salg, og det har en effekt på prisen. Lige nu ligger udbudspriserne på landsplan 6,2 procent over udbudsniveauet for ét år siden, og her trækker de københavnske lejligheder prisen op.

Flere flytter til København
”Vi er vidne til et betydeligt årligt fald i ejerboliger til salg. Bortset fra et par måneder i foråret har boligudbuddet været faldende siden sidste sommer,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Det er hovedsagelig København, der trækker markedet for ejerlejligheder op, for ser man på det landsdækkende marked, er der fortsat et pænt udbud af lejligheder. Men altså ikke i hovedstaden, hvilket kan skyldes, at flere og flere, hovedsagelig unge, flytter til København i disse år, og får efterspørgslen på lejlighederne til at stige. Det er især lejligheder med to og tre værelser, der er populære.

Som i en kedelig dagligvarebutik
Nordeas boligøkonom Lise Nytoft Bergmann skriver sådan om udviklingen i en kommentar.

“For de købere, der er på jagt efter en lejlighed i København, betyder udbuds-faldet på 30-40 pct., at de skal til at vende sig til en situation, hvor de ikke længere kan forvente, at ejendomsmæglerne har alle varenumre på hylderne som i et velassorteret supermarked. Derimod er udbuds-sortimentet hastigt på vej ned mod det mere begrænsede sortiment, man kender fra en kedelig dagligvarebutik. Det er en ny situation, der kan betyde, at køberne igen skal til at indstille sig på, at det kan være nødvendigt at træffe lidt hurtigere købs-beslutninger, end vi har set de sidste par år,” skriver boligøkonomen i en kommentar.

Om den positive udvikling på det københavnske ejerboligmarked fortsætter, må vi se i de kommende måneder.
Kilde: Tal fra Realkreditrådet

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.