Historisk store prishop på boliger

Nogle har for nylig forudset prisfald på boliger. Men priserne fortsætter med at stige hurtigere, end selv de største optimister har spået.
Op i rask fart. Festen på det danske boligmarked vil ingen ende tage. Der skrues tværtimod fortsat op for blusset, og det gælder i udpræget grad omkring København. Her er en lejlighed over det sidste år steget med over 30 procent, mens et hus i Gentofte er steget med 41 procent, når de sidste tre måneder af 2005 ses i forhold til samme periode året før. Udviklingen betyder, at en husejer i Gentofte har fået en skattefri gevinst på mere end 100.000 kroner – om måneden eller pænt over 3.000 kroner om dagen gennem hele 2005. Det er nye tal fra realkredittens brancheforening – Realkreditrådet – som viser historisk store stigninger på boliger i 2005. Dermed er priserne nu steget uden afbrydelse hele 12 år i træk, og særligt meget fart på er der kommet, efter nye lån uden afdrag med superlave startydelser kom på markedet herhjemme for et par år siden. Senioranalytiker Jes Asmussen fra Nordea Bank taler om »rekord for boligpriserne« og stigninger, »der nok aldrig før er set større.« »I hele 2005 er huspriserne i hele landet steget med 14,2 procent, når den almindelige prisudvikling er trukket fra. Det er den største stigning i den periode, der er data fra, og som strækker sig tilbage til 1970,« siger han.
Historiske tal I 1970erne og i midtfirserne var stigningerne visse år større. Men det skete samtidig med en meget kraftig inflation. Et bedre billede fås derfor ved at se på prisudviklingen i faste priser. »Man skal helt tilbage til 1965 for at finde en større prisstigning på huse, når fjerde kvartal i år ses i forhold til fjerde kvartal sidste år. Stigningen er på over 21 procent i løbende priser,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Sune Worm Mortenen også. Han kalder de nye tal for »historiske« og »enestående,« eftersom man nu skal tilbage til dengang, hvor Jens Otto Krag var socialdemokratisk statsminister i Danmark, og det danske velfærdssamfund var under udvikling, for at finde en periode, hvor priserne sidst er steget mere. Chefanalytiker Thomas Kyhl fra Nykredit venter da heller ikke, at den hektiske udvikling sidste år kan løbe videre i år. »En række af de faktorer, der har drevet priserne i vejret de senere år, er ved at klinge af. Renten er steget lidt på det sidste, ledigheden kan snart ikke falde mere, og så bygges der nye boliger i stort omfang,« siger han.
Priserne vil falde Derfor venter Nykredit mere stille tider i 2006. Men prisfald er der ikke udsigt til omkring København, og Thomas Kyhl medgiver også, at boligmarkedet de senere år har overrasket økonomerne flere gange, og det er steget langt mere end ventet. Måske gentager det sig i år. Cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank mener heller ikke, at de kraftige prishop kan fortsætte. »Så det er vigtigt, at man ikke lader sig rive med af euforien og køber fast ejendom alene ud fra en forventning om, at priserne fortsætter op i samme tempo. Inden for en overskuelig periode vil priserne flade ud, og risikoen for senere prisfald bliver større for hvert kvartal, priserne stiger så kraftigt som nu,« siger Jacob Graven.Kilde: Berlingske

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.