Fremtidens boligkoncept

MT Højgaard introducerer industrialiseret boligbyggeri til lavpris. Aalborg bliver premiereby.Der bliver nu for første gang sat handling bag ordene om, at det er muligt at bygge lejeboliger i høj kvalitet til konkurrencedygtige priser. Det sker i Aalborg, hvor Danmarks største entreprenørkoncern, MT Højgaard, skal opføre 69 lejelejligheder for Vejlsøgruppen efter et nyt lavpris-boligkoncept, som netop er udviklet af MT Højgaard. »Faktuelt ligger prisen på byggeriet i Aalborg i prisintervallet mellem 8.750 kr. og 12.500 kr. pr. kvadratmeter. Den nærmere pris er et anliggende mellem Vejlsøgruppen og MTH,« siger sektionsdirektør i MT Højgaard John Sommer Jensen. Han konstaterer dog, at der under alle omstændigheder bliver tale om kvalitetsbyggeri til en meget lav kvadratmeterpris i forhold til mere traditionelt boligbyggeri. »Det kunne godt gøres endnu billigere. Men det ønsker vi ikke, fordi vi ikke vil gå på kompromis med kvaliteten,« forklarer sektionsdirektøren i MT Højgaard.
Tre modellerEntreprenøren bag Aalborg-boligerne har udviklet et boligkoncept, der består af tre modeller: •  Basisbo er den billigste model tiltænkt unge og studerende eller mennesker, der har brug for at minimere udgifterne til bolig. Det er en boligtype, hvor byggeprisen ligger fra 8.750 kr. pr. kvadratmeter til 12.500 kr. pr. kvadratmeter. •  Idealbo er tiltænkt børnefamilier og ældre med behov for lidt ekstra kvalitet i boligen. Her er byggeprisen fra 11.500 kr. pr. kvadratmeter til 13.500 kr. pr. kvadratmeter. •  Nærbo er tiltænkt fællesskabsorienterede og moderne mennesker, der typisk er nyuddannede akademikere eller har mere praktisk orienterede uddannelser. Prisen pr. kvadratmeter svinger fra 10.500 kr. til 13.500 kr. •  Kvadratmeterpriserne er inklusive moms. Der vil i øvrigt kunne være forskellige faktorer, som også kan spille ind på den endelige pris. Det kan være geografisk beliggenhed, jordbundsforhold, lokalplanskrav, samt hvilke valg der bliver foretaget for den enkelte lejlighed. Industrialiseret byggeriDe tre grundmodeller har været under udvikling i samarbejde med forskellige samarbejdspartnere i et par år. Blandt andet er Basisbo-modellen, der nu skal anvendes ved byggeriet i Aalborg, udviklet sammen med Århus-arkitekterne Poulsen & Partnere Arkitekter, således at alle grundtegninger og beregninger er udarbejdet og fastlagt på forhånd. »Der er i høj grad tale om industrialiseret byggeri. Alle boligkomponenter består af præfabrikerede grundelementer, der på forhånd samles og sættes på plads som store, færdige enheder. Badeværelser ankommer fuldt samlet og mangler bare tilslutning til vand og kloakering for at være i fuld funktion. Samtidig har vi udviklet et boligkoncept, der gør tiden mellem tanke og handling meget kort. Vi kan i løbet af et par uger lave et skitseprojekt og komme med en pris på eksempelvis 5.000 kvadratmeter boliger,« fortæller John Sommer Jensen, der er ansvarlig for det nye boligprojekt.
Urealistisk valgflæskMT Højgaard præsenterede for nylig sit specielle boligkoncept som et bud på, hvordan der kan bygges billige boliger i København som lovet af hovedstadens nye overborgmester, Ritt Bjerregaard, forud for kommunalvalget sidste efterår. Hidtil havde både folk i byggebranchen og i forskningsverdenen ellers afvist hendes plan om at skaffe 5.000 lejeboliger til 5.000 kr. i husleje om måneden til københavnerne som urealistisk valgflæsk. »Vi har lavet nogle regnestykker, som viser, at vi kan opfylde Ritt Bjerregaards krav for 85 – 95 kvadratmeters lejeboliger i København ved at bruge Basisbo-modellen i konceptet. Det går nok bare ikke så hurtigt i København som i Jylland. Det er i hvert fald den model, som vi nu er kommet i gang med i Aalborg,« siger sektionsdirektør John Sommer Jensen, MT Højgaard.
 
Kilde: Jylllands-Posten

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.