boligskat

Overblik: Det betyder den nye aftale om boligskat

Regeringen har præsenteret en ny aftale om fremtidens boligskattesystem. Boligskattestoppet ophæves men aftalen sikrer, at boligejerne ikke skal betale mere i årlig boligskat, så længe de bliver boende i deres nuværende bolig. Få overblikket her.

Sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har Regeringen indgået en ny aftale om fremtidens boligskat. Det nye boligskattesystem træder i kraft i 2021, når aftalen om det gældende boligskattestop udløber, og de nye ejendomsvurderinger er klar. Indtil 2021 vil der være indført en midlertidig indfrysningsordning, som skal sikre at boligejere ikke skal betale mere i årlig boligskat, end de gør i dag.

Tryghed til boligejerne

Udspillet skal give tryghed blandt de danske boligejere, som har følt sig presset af den stigende grundskyld. Især boligejere i Nordsjælland og storbyerne har oplevet store stigninger i grundskylden grundet en kraftig stigning i boligpriserne – et problem, man nu vil komme til livs. For skulle din bolig stige så meget i værdi, at du får svært ved at betale boligskatten, kan du fremadrettet indfryse grundskylden hos kommunen. Du kan dermed udskyde din skat indtil du sælger din bolig.

»Med den nye boligbeskatningsaftale giver vi boligejerne en tryghed, fordi de ved, at det, de skal betale i boligbeskatning, når de køber deres ejendom – uanset om det er grundskyld eller ejendomsværdibeskatning – er låst fast i kroner og øre, indtil den dag, de sælger deres ejendom. Vi indefryser altså de stigninger, der måtte være.«siger finansminister Kristian Jensen til Berlingske.

Det sker frem til 2021

Det nuværende boligskatteforlig løber frem til 2020, hvor der ikke skal betales renter af grundskylden. Det sker frem mod 2021:

 • Fra 2018 vil alle grundskyldsstigninger automatisk blive indfrosset.
 • I 2019 er de nye ejendomsvurderinger klar. Aftalen skal sikre, at grundskylden ikke stiger ved overgangen til det nye system.

Det sker efter 2021

De nye boligskatteregler træder i kraft i 2021 og består blandt andet af:

 • Lavere beskatningsgrundlag:
  Der indføres et forsigtighedsprincip, så det beløb, boligejerne skal betale skat af, sættes 20 procent lavere end ejendoms- og grundvurderingen. Hvis et hus for eksempel vurderes til 5 millioner kroner, skal der kun betales skat af 4 millioner kroner.
 • Lavere boligskatter låst til boligens værdi:
  I 2019 kommer de mere retvisende ejendomsvurderinger. Ejendomsværdiskattesatsen forventes nedsat fra 1,0 til 0,55 procent af beskatningsgrundlaget, mens den gennemsnitlige grundskyldspromille forventes at falde fra 26 til knap 16 promille af beskatningsgrundlaget.
 • Den progressive ejendomsskat sænkes fra 3 procent til 1,4 procent:
  
I dag skal en boligejer betale 1 procent af sin boligværdi op til godt 3 millioner kroner. Er boligen mere værd, beskattes denne værdi med 3 procent. Denne højere sats – den såkaldte progressive ejendomsværdiskat – sænkes fremover til 1,4 procent.
 • Automatisk indfrysning af stigende boligskatter:
  
Den nye aftale betyder, at det beløb, man løbende betaler i boligskatter, ikke kan stige, så længe man ejer sin bolig.
 • Permanent skatterabat til boligejere:
  
De nye boligskatter betyder, at godt seks ud af ti boligejere kan se frem til at skulle betale mindre i boligskat end i dag. Resten – knap fire ud af ti boligejere – får en særlig skatterabat, så ingen nuværende boligejere kommer til at betale højere samlet boligskat i 2021 end med de nuværende regler.
 • Nem opkrævning af boligskatter over årsopgørelsen:
  
I dag opkræves ejendomsværdiskatten over forskudssystemet, mens grundskyldsopkrævningen kommer fra kommunen. Fremover vil grundskylden – på samme måde som ejendomsværdiskatten – blive opkrævet løbende i året via forskudsopgørelsen og vil fremgå af boligejerens årsopgørelse.

Kilde: Altinget.dk

Ejerportal.dk følger og opdaterer sagen om boligskatten.

Om forfatteren: Nynne Pihl Groth arbejder som presse- og kommunikationsmedarbejder hos Ejerportal.dk, hvor hun formidler nyttig information om ejerboligmarkedet. Nynne har en kandidat i kommunikation fra Copenhagen Business School, og brænder for det journalistiske arbejde.
Skriv en kommentar