ejerboligpriserhuslejeudgifter

Det er billigere at eje end at leje

Er man på udkig efter en ny bolig, så bør man tænke sig om en ekstra gang inden man vælger at bo til leje. I dag er udlejning nemlig så dyrt, at det er billigere at eje end at leje. Siden år 2007 er huslejen på lejelejligheder steget med over 30 procent, mens ejerlejligheder er cirka 25 procent billigere.

Mange danskere drømmer om at bo i hovedstaden, men det er ingen hemmelighed, at det er svært at finde lejlighed i København. Særligt ledige lejeboliger er nærmest ikke-eksisterende, hvilket har betydning for priserne, der derved bliver tårnhøje.

Dyrt at bo i de største byer i Danmark

Priserne er så høje i de fire største byer i Danmark, at boligkøbere faktisk slipper billigere om måneden i ydelse end folk, der bor til leje i en tilsvarende størrelse lejlighed. Eksempelvis koster en 85 kvadratmeter stor lejebolig i København i gennemsnit 10.906 kr. om måneden, hvorimod en ejerbolig koster 10.035 kr. i husleje i gennemsnit. Sammenligner man med Aarhus, så koster en 85 kvadratmeter stor lejelejlighed her 9.188 kr. om måneden, og ejerboligen koster 8.695 kr. om måneden. Det viser en beregning foretaget af Home og Realkredit Danmark i samarbejde med Boligportal.dk.

Tålmodighed er en dyd

Selvom priserne på ejerlejligheder er blevet dyrere, kan det i længden stadig betale sig at eje sit eget i stedet for at bo til leje. Men man skal væbne sig med tålmodighed, før man får noget ud af det som boligejer. Det nytter ikke noget at sælge efter et par år, medmindre udviklingen på boligmarkedet tager en drastisk drejning. Økonom Sonia Khan fra Realkredit Danmark siger til Politiken, at man skal blive boende i boligen i mindst 10 år, ”før de mange omkostninger har tjent sig ind i forhold til besparelse.” Sonia Khan fortsætter: ”Vi anbefaler derfor ikke, at man køber ejerbolig, hvis man har en kort tidshorisont, da usikkerheden er for stor og risikoen for at tabe penge dermed også.”

Tjek både eje-og lejeboligmarkedet

Inden du tager stilling til, om du vil eje eller leje, så er det en god idé at have styr på begge markeder. Som Sonia Khan er inde på, er det ikke just den bedste idé at vælge en ejerbolig, hvis ikke du har planer om at blive boende der i mange år.

”Købs- og salgsomkostningerne spiller en stor rolle for de samlede omkostninger, der er ved at bo i ejerbolig. Jo længere tid man bor i boligen, jo flere år kan omkostningerne smøres ud over, og jo mere fordelagtigt er det at vælge en ejerbolig frem for en lejebolig”, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea.

Om forfatteren: Maria Carlsen er kommunikationschef på Ejerportal.dk. Løbende skriver hun artikler om ejerboligmarkedet, lånemuligheder og gode råd til bestyrelser i landet ejerboligforeninger.
Skriv en kommentar