5procentKøbesumKøbogsalgopsparing

Det betyder de 5 procent udbetaling i praksis

Siden 1. november 2015 har boligkøbere skullet lægge fem procent af købesummen i udbetaling på egen hånd. Kravet er indført for at gøre privatøkonomi mere robust. Der findes dog undtagelser, hvor de 5 procent kan undgås.

Farvel til fuld belåning

Tidligere har man kunnet gå til banken og låne 20 procent til at finansiere sit køb med efter at have optaget realkreditlån på omkring 80 procent.
Det er slut nu, hvor boligkøbere som udgangspunkt selv skal kunne betale 5 procent af købesummen.

Gør privatøkonomien mere robust

Kravet er indført for at gøre boligejernes økonomi mere modstandsdygtig i tilfælde af sving i priser eller pludselige forandringer i privatlivet. Loven er samtidigt med til at sætte spot på, hvor vigtigt det er at spare op, inden man køber hus, ligesom det nye krav kan fungere som værn mod at købe for dyre boliger, så der ikke opstår en ny boligboble.

Førstegangskøbere rammes hårdest

Reelt har de fleste dog lagt en sum penge selv, når de har skullet købe, og loven har således ikke sat gang i de store chokbølger, ligesom flere økonomiske eksperter ifølge Boligsiden.dk ikke forventer store forskydninger på boligmarkedet – hverken i forhold til prisudvikling eller antal af handler.

Alligevel peger eksperter på, at kravet kan holde visse købere uden for boligmarkedet – især førstegangskøbere, der ikke kan tage penge med sig fra tidligere salg.

Og så forudser eksperterne ifølge Boligsiden.dk, at det nye krav vil hæmme prisudviklingen på ejerlejligheder mere end på villaer, ligesom de på kort sigt kan forestille sig en opbremsning i bolighandler i dyre områder, som færre købere altså vil få råd til.

Også faktorer som jobmarkedet og den store mangel på lejeboliger kan dog spille ind på ønsket efter en ejerbolig.

Ingen regel uden undtagelser

Der er undtagelser fra den nye lov, hvis man som eksempelvis er førstegangskøber og ikke hidtil har haft mulighed for opsparing. En dispensation kræver dog gode faste indkomster, som kan gøre det muligt at betale af på lånet i et tempo, så køberne kommer ned under loftet på 95 procent på to-tre år.

Også en allerede eksisterende kassekredit, der kan dække beløbet, må bruges.

Ejerportal.dk følger sagen…
Læs mere i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder samt vejledning hertil

Om forfatteren: Louisa arbejder med artikelskrivning og andre kommunikationsopgaver for Ejerportal.dk. Hun har en uddannelse fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og skriver om udvikling, nyheder og fif i relation til ejerforeninger.
Skriv en kommentar