Den store boligfest er slut

Boligmarkedet er bremset op. Folk står ikke længere i kø for at hamstre huse og ejerlejligheder, lyder meldingen fra en af landets største ejendomsmæglerkæder.
Der er blevet længere mellem de lange køer hos landets ejendomsmæglere. De boligsøgende er ikke så sultne, som vi har set det i de senere år. Med andre ord: Den store boligfest med kolossale prisstigninger er slut. – Vi er i gang med en opbremsning på boligmarkedet. I januar og februar fortsatte prisstigninger fra 2005. Men i marts måned så vi en klar indikation af, at det ikke længere går så stærkt, siger kommunikationschef Preben Angelo fra en af landets største ejendomsmæglerkæder, Home, til Berlingske Tidendes netavis.
Ifølge ham ses opbremsningen ikke endnu så tydeligt på længere salgstider og lavere priser. Men antallet af købere, der efterspørger boliger, er ikke længere så stort. En af indikatorerne, på at bremsen er trukket, er, at Home ikke længere sælger så mange boliger i budrunder. Da markedet for alvor toppede sidste år, blev hver sjette bolig solgt til højeste bud – altså langt over den udbudte pris. På landsgennemsnit er det tal i dag faldet til omkring fem procent – omkring hver 20. bolig. – Vi kan ligeledes se, at folk ikke har så travlt med at købe huse i de attraktive områder som eksempelvis nord for København. Her stiller folk langt flere spørgsmål, for køberne ved godt, at markedet er ved at bremse op, siger Preben Angelo.
Opbremsningen skyldes to ting. Dels er renterne begyndt at stige, fordi virksomhedshjulene er begyndt at løbe stærkt verden over, men samtidig er det ikke flere dynamoer til at trække boligpriserne så hurtigt op: Det er slut med rentefald, der er ikke kommet nye former for boliglån på det sidste, og der er ikke kommet yderligere skattelettelser, til at give danskerne flere penge mellem hænderne. – Men jeg vil godt understrege, at vi ikke er på vej over i et decideret prisfald, for vi er stadig i en højkonjuktur. Til gengæld får vi mere end halveret de prisstigninger, vi så sidste år, forudser Preben Angelo. – Så den store boligfest er slut, og den lille boligfest er ved at begynde.
Kilde: Berlingske Tidende

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.