ejerboligpriserEuropa

Danske ejerlejligheder er billigere end nabolandenes

Prisniveauet på københavnske ejerlejligheder er i en undersøgelse blevet sammenlignet med prisniveauet på andre europæiske hovedstæder. Priserne på lejlighederne er blevet sammenlignet med, hvad indbyggerne i hver by tjener og her er København blevet placeret i den billige ende.

Ifølge Politiken er de samlede udgifter ved at købe en ejerlejlighed i Oslo 33 procent højere, mens en ejerlejlighed i det centrale Stockholm har 51 procent flere udgifter. Det samme gør sig gældende for andre vesteuropæiske hovedstæder, hvor København i en sammenligning mellem 8 hovedstæder er den næst billigste – kun overgået af Berlin.

Lavere indkomst i København

Sammenligningen af de europæiske hovedstæder er foretaget af Nykredit, som har set på priserne per kvadratmeter på ejerlejligheder sammenlignet med disponibel indkomst i hovedstæderne. Af undersøgelsen fremgår det at Amsterdam og Paris er dobbelt så dyre som København, hvad angår priser på lejligheder.

Én af årsagerne skal findes i, at mange af danskerne med høj indkomst bor nord for København. I andre hovedstæder bor de typisk helt centralt i byen og prisniveauet bliver derfor relativt lavt i København.

København er billig

Siden år 2012 er priserne på ejerlejligheder i København steget med over 20 procent siden starten af 2012. I centrum af København koster en gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 kvadratmeter omkring 2,5 millioner kroner. Sammenligner man denne pris med eksempelvis Oslo, så skal man som køber betale omkring 3,7 millioner for en tilsvarende lejlighed, men en lignende lejlighed i Stockholm koster omkring 4,4 millioner.

Den danske hovedstad er altså lettere tilgængelig for folk med lavere indkomster end sine naboer.

Forskellen kan til dels forklares med, at man i København har haft en anden boligpolitik end hos nabolandene. I København er der flere forskellige boligformer og antallet af almene boliger og andelsboliger er højt i hovedstaden. I Danmark er halvdelen af alle boliger ejerboliger, mens ejerboliger i København kun udgør en fjeredel skriver Politiken

En anden årsag til at Oslo og Stockholm er dyrere at købe ejerboliger i, er at det er svært at finde nye grunde, hvor der kan bygges på. I Københavns Nordhavn og på Amager er derimod masser af nybyggeri.

Om forfatteren: Maria Carlsen er kommunikationschef på Ejerportal.dk. Løbende skriver hun artikler om ejerboligmarkedet, lånemuligheder og gode råd til bestyrelser i landet ejerboligforeninger.