BoligkøbboligmarkedetBoligsalg

Det danske boligsalg nærmer sig sidste års rekordniveau

Der er for alvor kommet fart på det danske boligmarked. Efter første halvår af 2016 nærmer boligsalget sig det rekordhøje niveau som 2015 bød på. Samtidig er huspriserne flere steder på højere niveau end før krisen.

Fart på boligmarkedet

Da junimåned var afsluttet, og det første halvår af 2016 var afviklet, blev afstanden til sidste års rekordsalg på det danske boligmarked endnu mindre. En opgørelse fra boligsiden.dk viser, at boligsalget nu kun er 4,4 procent lavere end i samme periode sidste år. Det er i særdeleshed et højere antal bolighandler i junimåned, der trækker op i statistikken.

På nuværende tidspunkt er der så meget fart på boligmarkedet, at der måske allerede i løbet af julimåned er mulighed for at sidste års rekord bliver slået. Flere kommuner i Nordjylland har haft fremgang i salget. I Brønderslev, Læsø, Mariagerfjord og Thisted har oplevet en stigning på mellem 20 og 28 procent i første halvår af 2015.

Den største højdespringer er dog at finde i Vest- og Sydsjælland. Alene kommunerne Holbæk og Kalundborg har haft en stigning i salg på henholdsvis 21 og 63 procent. I deres landsdele er den samlede stigning på 8,4 procent.

Flere landsdele er på højere niveau end før krisen

I 2007-2008 blev de danske boliger solgt til meget høje priser, og mange af de boligkøbere, der investerede i ejerbolig i denne periode måtte efterfølgende erkende, at de ikke kunne få det samme for deres bolig, som de købte den for. Nu har store dele af det danske boligmarked dog indhentet krisen og er igen på højere niveau end de var inden krisen.

Det er specielt København, Nordjylland og Østjylland der er buldret frem, mens andre landsdele stadig hænger lidt i bremsen. Værst ser det ud for Nordsjælland, der endnu har en del at indhente før de er på samme niveau som i 2007.

 

Hvem sagde boligboble?

I foråret advarede den internationale valutafond om muligheden for en ny boligboble. Forklaringen lå i de stigende priser på specielt ejerlejligheder i København og Aarhus. Danske boligeksperter er dog ikke enige, og har i stedet opfordret til, at ”man tager den med ro” og undgår at spekulere i en ny dansk boligboble.

Nye tal fra EU kan nu også bekræfte, at man bør lægge en dæmper på bekymringerne om en dansk boligboble. De seneste tal fra Eurostat viser nemlig, at Danmark er faldet ud af top 10 på listen over EU-landes værdistigninger på boligmarkedet. Det danske boligmarked er landet på en 11.plads med en stigning på 5 procent om året. De europæiske boliger stiger i gennemsnit med 4 procent, hvor Ungarn, Østrig og Sverige ligger helt i top – her oplever man en alarmende vækst på mere end 10 procent.

Om forfatteren: Maria Carlsen er kommunikationschef på Ejerportal.dk. Løbende skriver hun artikler om ejerboligmarkedet, lånemuligheder og gode råd til bestyrelser i landet ejerboligforeninger.
Skriv en kommentar