bidragssatserNykreditRealkreditrealkreditlån

Danske boligejere skal takke Nykredit for lave bidragssatser

Nykredit har i den senere tid været udskældt for at hæve bidragssatser, men nu påpeger forsker, at uden Nykredit ville bidragssatserne være dobbelt så høje.

1,2 millioner har realkreditlån

Tidligere på året meldte Nykredit ud, at de ville hæve bidragssatserne som følge af skærpede EU-krav. Nu har Real Kredit Danmark, som er landets næststørste realkreditinstitut, også meldt ud at 160.000 af deres kunder får hævet bidragssatserne fra 1. Oktober 2016. BRF Kredit har udtalt, at de ikke rører bidragssatserne resten af året, men kan ikke garantere noget længere frem. De stigende bidragssatser skyldes kommende krav fra den såkaldte Basel-komité.

1,2 millioner danskere har et realkreditlån, som de betaler bidragssatser på. Det varierer, hvor meget det påvirker danske boligejere med forhøjede bidragssatser afhængigt af lånetypen – de som slipper billigst er dem med fastforrentede lån.

Stigende bidragssatser har derfor skabt en del debat, og særligt Nykredit har været udskældt for at hæve bidragssatserne over for de private boligejere. En ny undersøgelse fra CBS konkluderer dog, at uden Nykredit ville bidragssatserne være dobbelt så høje. Danskerne bør med andre ord takke Nykredit for størrelsen på deres bidragssatser.

Ejerskabsstruktur påvirker bidragssatser

Historisk set har det været sådan, at Nykredit har sat standarden, når det kommer til bidragssatser. Nykredit er den største af realkreditinstitutterne, og når de har hævet bidragssatserne har de resterende realkreditinstitutter fulgt trop og hævet deres bidragssatser efterfølgende.

Undersøgelsen, som er foretaget af forskerne Jesper Rangvid og Peter Ove Christensen, understreger at bidragssatserne ville være dobbelt så høje, hvis det ikke var for Nykredit. Uden Nykredit ville bidragssatserne ligge på 1,6 procent istedet for de nuværende 0,8 procent. Forklaringen skal ifølge undersøgelsen findes i Nykredits Ejerskabsstruktur.

Nykredit er foreningsejet, og der er derfor ikke nogen bank bagved, som sætter et afkastkrav.

Hvis hele Nykredit blev solgt til andre investorer, ville de kræve et højere afkast end i dag, hvor foreningen Nykredit er ejer, og her ville den eneste måde være at sætte gebyrerne væsentligt op. Og så ville andre følge efter. I vores regneeksempel, ville gebyrerne, på tværs af alle lån, blive fordoblet
udtaler professor bag rapporten, Jesper Rangvid, til DR.

Undersøgelsen tager også højde for, at Nykredit vil børsnoteres i nærtstående fremtid. Når Nykredit børsnoteres vil Foreningen Nykredit dog forsat være hovedejer og det planlægges, at de efter børsnoteringen skal være hovedaktionær. Det forventes, at ca. 30 procent af aktiekapitalen vil lande i eksterne aktørers hænder, skriver Finans.

Om forfatteren: Maria Carlsen er kommunikationschef på Ejerportal.dk. Løbende skriver hun artikler om ejerboligmarkedet, lånemuligheder og gode råd til bestyrelser i landet ejerboligforeninger.
Skriv en kommentar