BRFkredit på fortsat nedtur

BRFkredit har problemer med at sælge lån i samme omfang som konkurrenterne: Markedsandelen fortsætter med at skrumpe.
BRFkredit taber markedsandele, fordi det »lille« realkreditselskab fortsætter med at vokse i et langsommere tempo end konkurrenterne. Nedturen har stået på i årevis, så BRFkredit nu kun har 9,4 procent tilbage af realkredittens samlede udlån, der er på 1.687 milliarder kroner. Da BRFkredit var størst i midten af 1980erne, sad de på 15 procent af alle realkredittens lån, men år efter år er andelen skrumpet ind. Også i de tæt ved ti år, hvor Sven A. Blomberg har været administrerende direktør for BRFkredit. »Det er rigtigt, at vi taber markedsandele målt på den cirkulerende obligationsmængde. Men udviklingen har været værre tidligere år. Derfor mener vi, at der er tale om en fremgang til det bedre, hvor vi mister mindre end før,« siger Sven A. Blomberg.
Bid af kagen bliver mindre Målt på visse nøgletal mener Sven A. Blomberg ligefrem at kunne påvise, at BRFkredit vinder markedsandele, og det er da også, hvad der står i nye 2005-regnskab. Men den kage, som BRFkredit lever af og beregner bidrag udfra, er den samlede obligationsrestgæld, og heraf får BRFkredit år efter år en lidt mindre bid. Det skyldes især, at BRFkredit ikke har samme magtfulde adgang til salg af lån via bankfilialer, som Realkredit Danmark eksempelvis har via Danske Bank, Nordea Kredit har via Nordea Bank, og Nykredit og Totalkredit har via et bredt udsnit af lokale banker og sparekasser. BRFkredit sælger derimod lån blandt andet via EDC Mæglerne, og det mener Sven A. Blomberg går godt.
Bidrag sænkes ikke Bundlinjen i årsregnskabet steg til 657 millioner kroner efter skat. Det høje niveau for indtjeningen skyldes dog især, at 2005 var et enestående godt år for realkreditten. BRFkredit venter ikke, at den gunstige udvikling løber videre i år, hvor de forudser op mod en halvering af indtjeningen. BRFkredit ejes af en fond og i sidste ende af boligejerne og andre låntagere. Trods store overskud er der som hos konkurrenterne ingen planer om at sænke de bidrag, som alle låntagere betaler.
Kilde: Berlingske Tidende

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.