EjerboligejerboligpriserKvadratmeterprisPrisstigning

Boligpriserne: Her er de steget og faldet mest de sidste 20 år

Er du én af de heldige, som bor i én af de 58 kommuner, hvor prisen på din ejerbolig kun er gået op? Eller tilhører du én af de resterende 36 kommuner, der har oplevet et fald i prisen? Find ud af det her.

Bolius har netop lavet et interaktivt Danmarks kort, som angiver hvor meget prisen på din ejerbolig er faldet eller steget de sidste 20 år i forhold til landsgennemsnittet. Tallene stammer fra Boligmarkedsstatistikken, lavet af Finans Danmark. Og det er spændende læsning. Her dykker vi ned i tendenserne.

Læs også: Ejerlejligheder er populære blandt førstegangskøbere

Huspriserne er steget mere end prisen på ejerlejligheder

Bor du i hus har du fået mere mursten for pengene, end hvis du bor i en ejerlejlighed. Lejlighedspriserne er nemlig kun steget med 0,7 procent det sidste år – mod huspriser, der i gennemsnit er steget med 1,2 procent.

I lang tid var ejerlejlighedspriserne astronomisk høje, og gav huspriserne baghjul. Tabellen herunder viser, hvor meget lejlighedspriserne er steget i udvalgte byer:

Så meget er ejerlejlighedspriserne steget fra 2010 til juni 2019

1. København: 58,5 procent

2. Gentofte: 50,3 procent

3. Høje-Taastrup: 47,2 procent

4. Hillerød: 35,9 procent

5. Lyngby-Taarbæk: 31,6 procent

Kilde: Boligsiden.dk

Men den udvikling er nu vendt for tredje kvartal i træk. Og huspriserne giver nu lejlighedspriserne baghjul.

I gennemsnit koster det 13.573 kroner per kvadratmeter at købe et hus. Og Bolius beretter, at det er tæt på at være det højeste tal – nogensinde. Men som du sikkert allerede har gættet, er udsvingene på priserne store fra kommune til kommune.

100 m2 bolig koster fra 389.600 til svimlende 5 millioner kroner

På Frederiksberg kostede en ejerbolig 50.539 kroner per kvadratmeter i 1. kvartal af 2019. Mens Lolland tager 3.896 kroner for samme kvadratmeterplads. Dét gør kommunen til det billigste sted at købe en ejerbolig.

Til sammenligning koster et hus på Frederiksberg på 100 kvadratmeter 5.053.900 millioner kroner mens Lolland forlanger beskedne 389.600 kroner i gennemsnit. Og udsvingene i, hvad det koster per kvadratmeter er lige så store, som udsvingene i, hvad huspriserne er steget lokalt.

På Langeland, Samsø og i Hedensted Kommune er huspriserne steget med over 10 procent mod landsgennemsnittets på de 1,2 procent. Derimod har Tønder, Skive, Syddjurs og Vordingborg Kommune oplevet en nedgang på 10 procent.

Læs også: Ny analyse: Din ejerlejlighed risikerer at falde i værdi

Top 5: Her er huspriserne steget mest per landsdel det seneste år:

1. Nordsjælland 3,5 procent

2. Københavns omegn 2,6 procent

3. Østjylland 2,4 procent

4. Fyn 2,3 procent

5. Vest- og Sydsjælland 1,5 procent

Hvad har indvirkning på boligens pris?

Mange faktorer gør sig gældende, når prisen på din ejerbolig bliver fastsat. Men der er alligevel nogle tendenser, som er værd at nævne, hvis du går med salgstanker eller blot er nysgerrig på, hvad der har indvirkning på din boligpris.

En vigtig ting er beliggenheden. Men det er ikke nok, at ejerlejligheden eller huset ligger i Gentofte Kommune, hvis den eksempelvis er placeret op ad en kirke eller motorvej. Prisen på boligen vil nemlig automatisk være lavere, fordi der er støjgener fra henholdsvis kirkeklokker og trafik.

Derimod trækker det op i prisen, hvis ejerlejligheden eller huset har en altan eller ligger tæt på offentlig transport. Og her kan mange københavnerne særligt se frem til den nye Cityring, som på papiret står til at være færdig i 2019.

Derudover er der også en række forbedringer, som kan trække boligens pris op ved et salg. Det kan have en positiv indvirkning på prisen, hvis kælderen er udnyttet med brugbare rum, at boligen har et ekstra badeværelse, at facaden er nypudset, at vinduerne fornyligt er blevet udskiftet eller at køkkenet er nyt.

Om forfatteren: Ida Landt er kommunikationsmedarbejder på Ejerportal.dk. Her skriver hun nyheder og guides til landets ejerboligforeninger og boligejere. Ida er uddannet cand.mag. i medievidenskab fra Københavns Universitet.
Skriv en kommentar