Da handelspriserne blev allemandseje
Digitaliseringen af handelspriserne var en revolution for det danske boligmarked.
Det gjorde det muligt at sammenligne priser, lave brugbare statistikker og analyser af udviklingen på boligmarkedet. Hvad enten man var boligkøber eller blot alment interesseret, medførte digitaliseringen en større forbrugersikkerhed, eftersom man kunne se hvad tidligere boliger var blevet handlet til. I 2010 blev boligdata for alvor allemandseje, da Den Offentlige Informationssektor(OIS) gjorde adgangen tilgængelig for enhver via internettet. Det betød, at man i stedet for at opsøge offentlige kontorer, nu kunne holde sig opdateret på priserne vha. få klik på en hjemmeside. Det skabte mere dynamik på markedet, da man som køber, på et mere konkret grundlag, kunne vurdere hvornår det var gunstigt at investere eller sælge.
Eksplosiv prisstigning
Digitaliseringen og dynamikken på markedet har resulteret i en eksplosiv prisstigning de sidste 25 år. På den forholdsvis korte periode er den gennemsnitlige kvadratmeterpris steget fra 4.477kr i 1992 til 14.565kr i 2017.
En stigning på hele 225% .
Nu tænker den kløgtige læser nok, at det skyldes den danske krone er blevet mindre værd og at priserne på andre varer er steget på lige fod med boligmarkedet.
For at give et indtryk af hvor eksplosiv prisstigningen på boligmarkedet er, har vi opstillet et par eksempler med hjælp fra boligsiden.dk og Danmarks Statistik.
Hvis vi sammenligner prisstigningen på boliger med prisstigningen på den folkekære pind-is Filur, kan selv Filuren ikke følge med. Mens den gennemsnitlige kvadratmeter pris er steget med 225% er Filur-isen steget fra 4kr til 10kr i samme tidsperiode . Det giver procentmæssig stigning på 150% . Det er dog ikke det eneste tilfælde.
End ikke de omdiskuterede benzinpriser når op på samme himmelflugt som boligprisstigningerne. Fra 1992 til 2017 er benzinpriserne steget fra 5.3 pr. liter til 10.9kr pr. liter , altså en procentmæssig stigning på 105% .
Til trods for de høje prisstigninger i Københavnsområdet især, er prisstigningerne nu nede i et naturligt tempo som indikerer, at vi ikke er på vej ind i en boligboble og det er derfor en sund udvikling, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør på Boligsiden.dk