Boligmarkedet ned i gear

Efter flere år med fuldt drøn på er boligmarkedet på det seneste blevet kølet en smule af. Den svagt stigende rente og et lidt større udbud af boliger er en del af forklaringen på, at »normale« tilstande indfinder sig igen.
For første gang i flere år er antallet af boliger til salg stigende. Det tager flere ejendomsmæglere som udtryk for, at dampen er ved at gå lidt af boligmarkedet. Salgstiderne vokser også, og priserne ventes derfor at stige mindre den kommende tid. Cheføkonom Thomas Torp fra Dansk Ejendomsmæglerforening siger, at boligmarkedet så småt er ved at vende tilbage til mere normale forhold. “Året 2005 var så også helt ekstremt. Den udvikling med så store prishop kan ikke fortsætte i det uendelige. Så vi er nu ved at få et mere afdæmpet boligmarked, uden at der dog er optræk til direkte faldende priser,” siger han. Ejendomsmægler Henrik Frederiksen fra Nybolig på Amager mener også, at køberne er begyndt »at træde vande«, som han udtrykker det. “Det hele går lige pludselig lidt langsommere end før. Folk tænker sig mere om, før de slår til. Der er også kommet mere til salg. Der bygges jo ganske meget nyt på Sydhavnen, i Ørestaden og på Islands Brygge. Så hvor der før var to lejligheder at vælge mellem inden for et bestemt område, er der nu ti. Det giver køberne flere muligheder og så tager salget længere tid,” siger Henrik Frederiksen. Nybolig har registreret, at liggetiden for en ejerlejlighed – den tid det tager at sælge den – er begyndt at stige. I tredje kvartal 2005 var den gennemsnitlige liggetid for en ejerlejlighed 94 dage. Den er nu oppe på 108 til 110 dage – en stigning på omkring 15 procent.
Renten trækker i bremsen
Nedkølingen af boligmarkedet hænger sammen med den stigende rente, som gør det dyrere at komme ind på boligmarkedet. De korte, ét-årige renter er steget fra lige ved 2,0 procent i sommeren 2003 til nu over tre procent, og det betyder, at det er blevet op mod 500 kroner dyrere om måneden efter skat at låne én million kroner hos realkreditten på med de mest populære låneformer. Den lange 30-årige rente er steget mindre og er nu oppe omkring 4,7 procent, efter den nåede en bund tæt på 4,0 procent sidste sommer. Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen mener, at både de korte og lange renter vil stige yderligere. “De korte renter vil stige, fordi Den Europæiske Centralbank og Danmarks Nationalbank over de kommende måneder ventes at sætte deres renter op. Det, venter vi, kommer til at smitte af på de lange renter også,” siger han.
Smertegrænsen er nået
Thomas Torp fra Dansk Ejendomsmæglerforening mener, at det ikke alene er højere renter, der sætter tingene i stå. “Priserne er også kommet så højt op mange steder, at smertegrænsen er ved at være nået. Færre har simpelthen råd til de dyre boliger, især omkring København, og det er også med til at dæmpe markedet,” siger Thomas Torp. Høje olie- og energipriser og den nye økonomiske udligningsordning mellem landets kommuner trækker i samme retning. Den kan gøre det dyrere at bo i flere af landets dyre kommuner fremover. Dertil kommer, at stadigt flere eksperter på det seneste er begyndt at advare om, at nye boligejere sætter for hårdt i det økonomisk. I den forløbne uge var det eksempelvis Danmarks Nationalbank med direktør Nils Bernstein i front, som slog fast, at boligkøberne næppe skal vente, at de store prisstigninger fra 2005 gentages. “Fortsætter priserne med at stige 20-25 procent om året, øges risikoen for prisfald,” sagde Nationalbankens direktør
Kilde: Berlingske

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.