Billigt banklån kunstigt åndedræt for ejerboligmarkedet

Der er ikke udsigt til, at 2012 bliver året, hvor der igen kommer skub i handlerne på ejerboligmarkedet. Godt nok er renteforholdene gunstige med det nye lån til 3,5 procent, men det er ikke tilstrækkeligt, lyder kritikken fra boligekspert.

I disse krisetider på boligmarkedet spørger man indimellem sig selv, om de faldende priser og det ustabile marked kan fortsætte? Men det kan det tilsyneladende. 2011 blev et negativt salgsår for ejendomsmarkedet, og intet tyder på, at 2012 bliver meget bedre.
Forleden åbnede en række pengeinstitutter op for et historisk billigt boliglån til 3,5 procent på en fastforrentet løbetid på 30 år. Yderst fordelagtigt for de mange boligejere, der i forvejen nyder godt af de attraktive flexlån. Men intet tyder på, at det nye billiglån kan vende skuden for et klemt boligmarked.
”Lånet kommer på et tidspunkt, hvor boligmarkedet ligger ned og er gået i stå. Faktisk er udviklingen på markedet så alvorlig, at det nye lån kun er et kunstigt åndedræt for boligmarkedet, og det vil ikke være nok for at få markedet på fode igen,” siger boligekspert fra SDU (Syddansk Universitetscenter) Morten Skak.
Fortsat faldende priser
Morten Skak påpeger dog, at en lav rente er godt for boligmarkedet, men den er ikke tilstrækkelig, da der også er andre faktorer i samfundsøkonomien, der har en effekt på boligpriserne. Det gælder blandt andet arbejdsløsheden, der forventes at stige i 2012.
”Vi kommer til at se fortsat faldende priser på ejerboligmarkedet i 2012 med et fald på mellem 2 og 3 procent. De største udsving kan komme på ejerlejlighederne, der typisk svinger mere i pris end parcelhusene. Dermed er vi faktisk på vej ind i en negativ spiral, hvor udviklingen vil bekræfte købernes forventninger om prisfald.”
I 2011 faldt priserne generelt på ejerboligmarkedet, og intet tyder som nævnt på, at 2012 bliver året, hvor priserne igen stiger eller stabiliserer sig. I dag er det typisk således, at købere går ind i handlen med en forventning om, at der kan forhandles om udbudsprisen. 
Nogle af de største prisfald i 2011 skete i og omkring hovedstadsområdet, men også de ydre landområder blev hårdt ramt.

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.