BiddragssatsLånRealkredit

Bidragssatser på himmelflugt

De senere år har realkreditinstitutterne skruet op for de meget omtalte bidragssatser. Som følge heraf betalte danske boligejere i 2015 mere end 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån.

Realkreditinstitutterne hæver bidragssatserne

De voldsomme stigninger har været meget omtalte i den senere tid, fordi bidragssatserne i stigende grad påvirker danskernes privatøkonomi. Nykredit og Totalkredit har for nyligt annonceret at de fra 1. Juli 2016 endnu engang hæver deres bidragssatser. Stigningen vil variere fra boligejere til boligejer, men i mange tilfælde kan det betyde en ekstraregning på flere tusinde kroner årligt for danske boligejere.

De resterende realkreditinstitutter har haft blandede udmeldinger til spørgsmålet om, hvorvidt de følger trop og hæver deres bidragssatser. BRF Kredit har til Berlingske udtalt at de ingen planer har om at hæve bidragssatserne, mens Nordea kredit og Realkredit Danmark vil vurdere situationen yderligere før de ved, om deres bidragssatser hæves i den kommende fremtid. Historisk set plejer alle realkreditinstitutterne dog at følges ad og hæve bidragssatserne, når de andre også hæver dem.

EU skærper kravene til økonomisk sikkerhed

Efter finanskrisen blev det besluttet i EU at kreditinstitutterne i medlemslandene skulle leve op til nogle skærpede krav. Forholdet mellem hvor mange penge bankerne låner ud versus hvor mange de ligger inde med, skal med andre ord ændres. Bankerne skal efter de nye krav have en egenkapital på 4,5 procent (eksempelvis i form af aktier), hvor de tidligere blot skulle have en egenkapital på 2 procent. Bankerne skal ydermere efterleve krav til såkaldte kapitalstødpuder af varierende karakter. De skærpede krav fra EU kan derfor betyde, at de samlede kapitalkrav i medlemslandenes kreditinstitutter potentielt vil kunne stige til 21,5 procent i 2019, skriver DR. Det er disse øgede krav om økonomisk sikkerhed fra EU, som Nykredit og Totalkredit forklarer deres stigende bidragssatser med.

Politikere efterlyser åbenhed om bidragssatser

Sagen om de stigende bidragssatser er nu også blevet et politisk emne. Flere politikere mener nemlig, at Nykredit ikke har fremlagt tilstrækkeligt med information for, hvorfor realkreditinstituttet har hævet deres bidragssats. Både Social Demokratiet og Dansk Folkeparti har efterlyst åbenhed omkring de høje gebyrer. Kunderne skal med andre ord kunne gennemskue, hvorfor de skal betale mere og hvad pengene går til. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har ifølge flere kilder derfor indkaldt til drøftelser om bidragssatserne på fredag.

På Ejerportal.dk følger vi løbende sagen.

Om forfatteren: Maria Carlsen er kommunikationschef på Ejerportal.dk. Løbende skriver hun artikler om ejerboligmarkedet, lånemuligheder og gode råd til bestyrelser i landet ejerboligforeninger.
Skriv en kommentar