Banker på jagt efter boligejernes friværdier

Banker og realkredit forsøger i stor stil at få boligejerne til at belåne deres friværdi og placere dem i ratepensioner. Men det er risikabelt siger eksperter.
Banker og realkredit har indledt en storoffensiv for at få fingre i de enorme friværdier på over 1.100 milliarer kroner, som danskerne har hobet sammen i deres bolig. Især boligejere, som betaler topskat, kontaktes og fristes med optimsitiske løfter om store fradrag, høje afkast og kæmpe gevinster. Men flere eksperter advarer mod at spekulere for lånte penge, og kalder bankernes fidus med at optage låne i boliger og skyde pengene ind på en ratepension for »tvivlsom.«
»For langt de fleste er det ikke nogen voldsom god ide,« siger lektor Svend Jakobsen ved Handelshøjskolen i Århus, der er ekspert på dette område. Pengene på pensionen skal nemlig placeres i papirer med et så højt afkast, at det overstiger renterne på boliglånet. Derfor skal der løbes en risiko eksempelvis med aktier. Samtidig bliver private pensioner modregnet i offentlige ydelser som folkepensionen. Også bankeksperten Bjarne Jensen mener, det skal overvejes uhyre nøje, før så meget som én krone af friværdien sættes på arbejde i aktier eller på pensioner.
»Lige nu fræser aktierne i vejret. Alle er vindere. Det kan friste mange til at låne penge til at købe aktier for. Men det holder op før eller siden. Folk risikerer at få slået deres økonomi i stykker.« Svend Jakobsen peger også på, at man skal løbe en ganske betydelig risiko for at slå den rente, der skal betales på et boliglån. Det vil kræve satsninger på aktier, der kan falde voldsomt i kurs. Dertil kommer, at der løber omkostninger på i stort omfang, hvis nye boliglån placeres i en investeringsforening via en pensionsordning. Over ti år kan omkostningerne på et lån til én million kroner løbe op i mere end 170.000 kroner. De penge kan bankerne trække i land som en sikker gevinst.»Der er nogle fordele for boligejerne ved dette. Men i sidste instans er det selvfølgelig også noget, vi som forretning har noget ud af,« siger Nykredits kommunikationsdirektør, Nels Petersen.
Nykredit har netop skudt en kampagne i gang, hvor boligejerne opfordres til at opfatte friværdier i boliger som en »økonomisk motor.« De store friværdier vil banker og realkredit gerne »aktivere,« så de kan tjene på kurtage, gebyrer og meget andet. »Den gode forretning i det her er for os, at vi køber og sælger værdipapirer for kunderne. Det er ingen hemmelighed,« siger Gunnar Kobberrup, direktør fra Forstædernes Bank, som alene har øget deres salg med 50 procent ved at sætte friværdierne på overarbejde.
Kilde: Berlingske Tidende

Om forfatteren: Ejerportal.dk har siden år 2003 formidlet nyheder, informationer og services til landets ejerboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til Ejerportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.