ForældrekøbFremlejeLejekontraktUdlejning

Udlejning og fremleje af ejerbolig

Hvad gør du, når du vil fremleje din ejerbolig? Og er der særlige regler ved forældrekøb? Find råd og eksempel her.

Hvordan fastsætter man huslejen?

Fastsæt altid huslejen realistisk og i forhold til markedslejen. Du risikerer en efterregning fra Skat, hvis lejen er for lav. Er lejen for høj, kan der opstå problemer, når den studerende søger boligsikring.

Hvor højt kan markedshuslejen sættes?

Markedshuslejen kan aldrig fastsættes højere end den husleje, som kan kræves i henhold til lejelovgivningens regler.

Forældrekøb og udlejning

Hvordan er skattereglerne ved udlejning som forælder?

Som udlejende forælder skal du betale skat af markedshuslejen. Det betyder, at du skal betale skat af den husleje, du kan få, hvis du udlejer til en fremmed. Også selvom du kræver lavere husleje af dit barn.

Bør vi lave en lejekontrakt?

Ja, det anbefaler vi. Desuden er en lejekontrakt et krav, hvis den unge skal kunne opnå boligsikring. Kontrakten sikrer fx også, at du som forælder kan opsige hele lejemålet på én gang, hvis barnet har fremlejet et værelse.

Hvem skal lave aftalen ved fremleje?

Hvis en del af lejligheden fremlejes, bør denne aftale laves direkte mellem barnet og den, der fremlejer et værelse. Det sikrer, at du som forælder kan opsige hele lejemålet på én gang.

Skal jeg betale skat af indtægt ved fremleje?

Ikke nødvendigvis. Lejeindtægten ved fremleje er skattefri, hvis den inklusiv forbrug er mindre end 2/3 af den leje, der betales til forældrene. Lejeindtægt ud over 2/3 beskattes som personlig indkomst.

Påvirker lejeindtægten boligsikringen?

Ja, lejeindtægten modregnes boligsikringen.

Om forfatteren: Maria Carlsen er kommunikationschef på Ejerportal.dk. Løbende skriver hun artikler om ejerboligmarkedet, lånemuligheder og gode råd til bestyrelser i landet ejerboligforeninger.
Kommentarer

Jeg har et forældrekøb til min datter, der nu har boet 10 år i lejligheden. Min svigersøn bor også i lejligheden. Min svigersøn er blevet tilbudt et års arbejde i udlandet og min datter vil med og finde arbejde samme sted. Jeg står og skal tage stilling til om jeg skal forlænge F3 lån, da de meget gerne vil blive boende, men hvis lejligheden skal fremlejes i det år de er rejst, hvordan gør vi det så bedst? Og hvem af os skal fremleje lejligheden? På forhånd tak. Mvh. Henriette Balzer

skriv et svar
Henriette Balzer - 4 år siden

  Hej Henriette,
  Mange tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale, at I starter med at undersøge med ejerforeningen, hvad I har mulighed for. Se efter i vedtægterne, om der er noget I skal være opmærksomme på i forhold til udlejning og fremleje.
  Hvis der ikke er nogen begrænsning for hvem der udlejer og hvordan, så vil jeg anbefale, at I selv tager dialogen om, hvem der har lyst til at stå for udlejningen.
  Jeg håber I finder en god løsning.
  Bedste hilsner
  Maria – Ejerportal.dk

  Maria Carlsen - 4 år siden
Skriv en kommentar