BanklånFinansieringLånobligationerRealkredit

Lån og finansiering af ejerbolig

Når du skal finansiere en ejerbolig er der flere former for lån at tage stilling til, og man bør gøre sig nogle seriøse overvejelser omkring realkredit og lån. Vi har her samlet nogle råd, så du kan blive bedre rustet til at træffe beslutninger om finansiering af din kommende ejerbolig.

Finansiering af en ejerbolig sker ofte med en kombination af realkreditlån, lån i pengeinstitutter eller pantebrevslån og en udbetaling. Når du skal finansiere en ejerbolig kan du optage et realkreditlån for op til 80 % af værdien. 15 % af ejerboligen kan du finansiere med et banklån og de sidste 5 % skal køber som regel selv have med i form af en opsparing.

Realkreditlån

Når du skal finansiere købe af en ejerbolig kan du optage et realkreditlån. Lånet gives med sikkerhed i boligen, og det er først og fremmest værdien af den, der afgør, hvor meget du kan låne. Med et realkreditlån kan du maksimalt finansiere op til 80 % af kontantværdien. For fritidshuse er grænsen 60 procent. Grænserne og den maksimale løbetid er bestemt af Realkreditloven. Et realkreditlån kan have en løbetid på op til 30 år. Men du kan vælge en kortere løbetid, hvis du foretrækker det, og du kan vælge mellem mange forskellige låntyper, og finde det, der passer bedst til dig.

På Realkreditrådets hjemmeside, kan du finde en oversigt over priser på realkreditlån hos de forskellige realkreditinstitutter. Prisguiden bliver løbende opdateret.

Almindelig fordeling af finansiering af ejerbolig:

 • Realkreditlån
 • Banklån
 • Egen opsparing

Husk rådgivning, når du låner til en ejerbolig

Før du vælger låntype, bør du altid overveje din økonomiske situation. Ligeledes skal du grundigt overveje, hvor stor en risiko du er villig til at løbe, når du vælger finansiering. Udviklingen på boligmarkedet kan nemlig få stor betydning for din privatøkonomi. Derfor er det vigtigt, at du sikrer dig, at der altid er et vist økonomisk råderum i budgettet, så din privatøkonomi kan modstå uforudsete økonomiske problemer, hvis du en dag står i en anden situation end den du var i, da låneaftalerne blev lavet. Det er altid en god idé, at få din bankrådgiver eller en anden finansiel rådgiver til at hjælpe med budgetter og muligheder inden du beslutter dig for at låne penge til en ejerbolig.

Hvilke udgifter har man til ejerforeningen?

Ud over eget forbrug betaler du, hvis du har en lejlighed, til de fælles udgifter, som ejerforeningen har. Der er typisk driftsudgifter, som eksempelvis udgifter til administrator eller vedligeholdelse af ejerforeningens fællesarealer. Derudover kan der også være opsparing i ejerforeningen eller ydelser til foreningens fælleslån, som du skal være med til at betale til. Som boligejer er du selv ansvarlig for vedligehold af selve boligen, og i ejerlejligheder er du ansvarlig for den indvendige del.

Som boligejer skal du betale afgift i form af ejendomsværdiskat og grundskat. Du kan få fradrag for renter og bidrag på dine boliglån i banken.

Flere udgifter i forbindelse med køb af ejerbolig

Det varierer hvor meget det koster at købe en ejerbolig afhængigt af, hvor meget du skal låne til ejerboligen, hvilken bank du har, og om du vælger ekstra rådgivning i forbindelse med købet. Vi har her samlet poster, som du i forbindelse med køb af en ejerlejlighed skal være opmærksom på:

 • Tinglysning (ofte både af skøde, realkreditlån og boliglån)
 • Lånesagsgebyr på realkreditlån
 • Tinglysningsservice på realkreditlån
 • Etablering af boliglån
 • Øvrige omkostninger på boliglån/ekspeditionsgebyr
 • Garantistillelse
 • Advokatbistand
 • Ejerskifteforsikring
LÆS OGSÅ:Alt hvad du skal vide om salg af ejerlejlighed 

LÆS OGSÅ: Omkostnigner ved handlen 

Om forfatteren: Maria Carlsen er kommunikationschef på Ejerportal.dk. Løbende skriver hun artikler om ejerboligmarkedet, lånemuligheder og gode råd til bestyrelser i landet ejerboligforeninger.
Kommentarer

I “gamle dage”, såvidt jeg husker, var der en regel om, at hvis man havde 60 % af købsprisen, når man ville købe en ejerbolig, så skulle man ikke godkendes i kreditforeningen. Husker jeg forkert eller eksisterer denne regel stadig?

skriv et svar
Per Kenneth Rystrand - 11 måneder siden

  Hej Per

  Mange tak for din kommentar. Når du skal finansiere en ejerbolig kan du optage et realkreditlån for op til 80 % af værdien. Om man skal uden om kreditforeningen, når man har 60 procent kan jeg desværre ikke svare på, men vil klart anbefale dig, at du kontakter dit pengeinstitut for direkte svar.

  De bedste hilsner
  /Nynne – Ejerportal.dk

  Nynne Groth - 11 måneder siden

Hej ejerportal.dk
Er i gang med et købe et rækkehus med status som ejerlejlighed.
I forbindelse med finansieringen, hvor vi havde regnet med at kunne ligge 20% + omkostninger, men har så fået en ekstra udgift i form at der skal ligge en yderligere egenfinasiering på 41.000, som er penge foreningen har “førsteret på” i tilfælde af, at man ikke kan betale sine regninger. Min bankrådgiver siger at de 41.000 er penge der bliver modregnet beregningen af hvad man optage i realkredit lån hvilket vil sige at vi derfor ikke kan låne 80% i realkreditlån men i stedet 80% minus de 41.000 hvilket svare til at realkreditten ca. fylder 78,5 % af værdien. Spørgsmålet er så bare om dette kan passe? Har ikke kunne læse mig frem til dette nogen steder og tænker det burde være en almindelig ting af vejlede om når man skriver artikler om finansiering af ejerlejligheder. Håber i kan give mig et svar og beklager den lange tekst, håber det giver mening! 🙂

Mvh. Gustav

skriv et svar
Gustav - 6 måneder siden

  Hej Gustav,

  Mange tak for din kommentar. Vi kan desværre ikke hjælpe dig så meget videre med din forespørgsel, da vi ikke er i stand til at give juridisk og teknisk rådgivning. Vi håber, at du kan finde svaret andetsteds.

  Rigtig god dag,

  De bedste hilsner
  Mette Blume – Ejerportal.dk

  Mette Blume - 6 måneder siden
Skriv en kommentar