Fælleslån

Om fælleslån

Når en ejerforening står overfor et større renoveringsprojekt, som f.eks. et nyt tag, en facaderenovering eller måske opsætning af nye altaner, kan et fælleslån være en rigtig god løsning til at få projektet finansieret.

Fordelen ved fælleslånet er, at det er ejerforeningen og ikke de enkelte lejlighedsejere der optager lånet. Det betyder, at hver enkelt ejer ikke skal i egen private bank- eller realkreditinstitut for at låne penge til sin del af renoveringsomkostningen.

I stedet optager ejerforeningen et samlet fælleslån, som betales af de enkelte ejere ud fra ejerforeningens fordelingstal. På den måde betaler ejerne kun renter og afdrag på den del af gælden, der tilhører netop deres ejerlejlighed.

Renterne på et fælleslån kan trækkes fra i skat og ejerne kan til enhver tid indfri deres del af lånet.

Eksempel på fælleslån i ejerforening:
En ejerforening med ti lige store ejerlejligheder og identiske fordelingstal skal låne 1 mio. kr. Fælleslånet fordeles ligeligt på de ti ejere, som hver får en andel af lånet svarende til 100.000 kr. Lånet kan afvikles over en periode på op til 20 år, og kan til enhver tid indfries.

Få tilbud på et lån til ejerforeningen

Ejerportal.dk har indgået et samarbejde med Danske Bank, så du hurtigt og gratis kan få rådgivning til andelsboligforeningens lån. Tryk her og udfyld kontaktformularen, så vil en foreningsspecialist fra Danske Bank kontakte dig inden for 24 timer i hverdage.

Eksempel 1: Pris på fælleslån til ejerboligforening med 15 ejerlejligheder

Hovedstol:
1.200.000 kroner
Antal lejligheder:
15 stk.
Lån pr. lejlighed:
80.000 kr
Ydelse pr. lejlighed pr. måned:
625,01 kr.

Eksempel 2: Pris på fælleslån til ejerboligforening med ti lejligheder

Hovedstol:
500.000 kroner
Antal lejligheder:
10 stk.
Lån pr. lejlighed:
50.000 kr
Ydelse pr. lejlighed pr. måned:
390,63 kr.

Bemærk: Beregninger tager udgangspunkt i et fælleslån med 20 års løbetid.